2023. június 11., vasárnap

Rakott zöldbab és tök

Hozzávalók:

  • főzőtök

  • zöldbab
  • hagyma
  • fokhagyma
  • darált hús
  • rizs
  • olaj
  • törött bors
  • fűszerpaprika
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • kakukkfű
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • kápia/kaliforniai paprika 
  • tejföl


Elkészítés:


Zöldbabot és zsenge tököt készítettünk egyszerre.

A családban nem mindenki szereti a babot, ezért neki tökkel sütöttem a rakottast.

 

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/10/rakott-zoldbab.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/sajtos-rakott-zoldbab.html


A megtisztított és feldarabolt zöldbabot sós, ételízesítős vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük.

A tököt meghámozzuk.

 Karikára vágjuk.

Olajon kisütjük a szeleteket.

Ha mindkét oldala megpirult, akkor kiszedjük az olajból, kissé megsózzuk és félretesszük.

Elkészítjük a húst.

Hagymát, fokhagymát pirítunk kevés olajon, majd beletesszük a darált húst és kevergetve morzsásra sütjük.

Fűszerpaprikával elkeverjük.

Kevés sót is adunk hozzá.


Zöldpaprikát, pritamin paprikát vagy kápia paprikát és paradicsomot is teszünk bele.



Az apróra vágott zöldségek felét a húsraguhoz adjuk.



Őrölt köményt, darált borsot, majoránnát, kevés kakukkfüvet is szórunk rá.


Elkeverjük az ízes ragut a külön megfőzött rizzsel.



Megkóstoljuk és ismét megsózzuk, hiszen a rizs is belekerült.



Egy nagyobb tepsit kizsírozunk és megszórjuk zsemlemorzsával.



A tepsi egyik oldalára tesszük a kisütött tök egy részét.
A tepsi nagyobb felére az előzetesen megfőzött zöldbab felét terítjük.


Rásimítjuk a rizses húst.
Erre tesszük a megmaradt zöldpaprikát és paradicsomot.


Belekerül a maradék tök és zöldbab.


Bőségesen megtejfelezzük az ételt.


Elsimítjuk a tejfölt.


Kicsit meg is cifrázhatjuk.


180 C fokos sütőben készre sütjük.