2023. június 11., vasárnap

Tepertős pogácsa tojásmentesen

 Hozzávalók:


  • 50 dkg liszt

  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás helyett 1 tk szódabikarbóna + 1 ek ecet
  • törött bors
  • 30 dkg tepertő

a kenéshez:

 1 tk szódabikarbóna + 1 ek. ecet




Elkészítés:

Örök kedvenc a tepertős pogácsa, illetve a tésztájából készült szilvalekváros papucs.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/tepertos-pogacsa.html?m=0

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/tepertos-szilvalekvaros-papucs.html?m=0



Most tojásmentes változatot készítünk.

A tálba szitált lisztbe morzsoljuk az élesztőt.


A tojás kiváltására egy evőkanál ecetet összekeverünk egy teáskanál szódabikarbónával.


Az élesztős liszthez adjuk a habos ecetet.
Jól meg is sózzuk a tésztát.


Összegyúrjuk, majd letakarva pihentetjük.



Fél óra múlva kinyújtjuk a tésztát.
 

Sós, borsos darált tepertőkrémmel megkenjük a tésztát.


Még utólag is lehet sózni, borsozni, hiszen a pogácsa csak így lesz ízes.
 

Kezdődik a hajtogatás.
Először alulról felfelé, majd fentről lefelé hajtjuk harmadolva.


Majd oldalról is felhajtjuk, balról az egyharmadát felülre, majd a jobb oldalát megemelve a tészta alá hajtjuk.



Ne nyomjuk le, egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni fél óráig.


30 percenként háromszor ismételjük meg a hajtogatást.
Mindig azonos irányból kezdjük és folytassuk a hajtogatást, így lesz szép réteges a pogácsa.


Végül a kb. 2 ujjnyi vastagra kinyújtott tésztát késsel kockázzuk meg.
Pogácsaszaggatóval szúrjuk ki és helyezzük sütőpapírral bélelt lapos tepsibe vagy sütőlapra
a pogácsákat.
A kimaradt kis tésztadarabokat ne gyúrjuk össze, mert akkor nem lesz leveles.
Finoman illesszük kör alakúra és úgy tegyük a tepsibe.


A tetejét megkenjük a tojást helyettesítő szódabikarbóna + ecet keverékével.




200 C fokos, előmelegített sütőben süssük meg a pogácsákat.


Ha jól hajtogattunk, akkor szépen megemelkedik és rétegenként elválik a tészta.


Kicsit hosszadalmas a leírás, de nem annyira bonyolult, mint gondolnánk.
Az eredmény viszont csodálatosan finom, könnyű pogácsa lesz.