2023. június 11., vasárnap

Zsemlegombóc 3

 Hozzávalók:

  • zsemle

  • hagyma
  • füstölt szalonna
  • olaj
  • petrezselyem
  • tojás
  • bors
  • majoránna
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • darált pritamin paprika




Elkészítés:


A zsemlegombócot vadas mellé vagy bármilyen mártás mellé kínáljuk.


http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/03/zsemlegomboc.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/gombas-zsemlegomboc.html


Vízbe beáztatjuk a zsemléket.

Ha megpuhultak, kicsavarjuk a vizet, burgonyatörővel összetörjük, majd félretesszük a masszát.


Kevés olajon kisütjük a füstölt szalonna kockákat.


Felaprítjuk a hagymát.


A szalonnához adjuk a hagymát.


Színes paprikát és petrezselymet vágunk apróra.


A hagymához adjuk a paprikákat és darált pritamin paprikával is elkeverjük.


Őrölt borsot, sót és majoránnát teszünk bele.
 


Az ízes keveréket a zsemléhez adjuk.


Tojást is teszünk bele.
Általában ahány zsemle, annyi tojás illik hozzá.


Kevés liszttel sűrű galuska tésztát keverünk.


Beleteszünk jó sok petrezselymet is.
Ettől lesz friss a gombócunk.


Lisztes kézzel gombócokat formálunk és forrásban lévő vízbe tesszük.
Ha feljött a víz tetejére, akkor még kb. két percig főzzük, majd óvatosan szűrőlapáttal kiszedjük.


Bármilyen mártással fogyaszthatjuk.