2022. február 13., vasárnap

Kínai ötfűszeres oldalas kelbimbóval

Hozzávalók:


  • sertés oldalas

  • kínai ötfűszer
  • olaj
  • kelbimbó
  • koktél paradicsom
  • fokhagyma
  • kápia paprika




Elkészítés:


Sovány sertés oldalasból készült ez a fogás.

A húst körbedörzsöljük sóval és kínai ötfűszerrel.


A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj  vagy kasszia keveréke.

Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá. 

Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.

Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
 A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot. 


Egy serpenyőben kevés olajon körbe pirítjuk a húst.


Fokhagymát és gyönyörű piros kápia paprikát is teszünk bele.


Kis vízzel, fedő alatt puhítjuk a husit.


Előkészítjük a kelbimbót és a finom édes koktél paradicsomot.


Az oldalashoz adjuk.


Puhára főzzük a zöldségeket is.


Kissé megsózzuk a kelbimbót.


Ízletes, könnyű fogás.