2022. február 27., vasárnap

Tunéziai kuszkusz 2

Hozzávalók:

  • csirkecomb

  • marha rostélyos
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paradicsompüré
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zellergumó
  • csicseriborsó
  • paradicsom
  • színes zöldpaprika
  • csípős paprika (harissza)
  • cukkini
  • burgonya
  • sütőtök
  • csillagánizs
  • fűszerpaprika
  • szerecsendió
  • szegfűszeg

  • gyömbér
  • kardamom
  • fahéj
  • sáfrány
  • kurkuma
  • őrölt koriander
  • édes kömény
  • olíva olaj
  • fekete bors
  • fehér bors
  • cayenne bors
  • leveskocka
  • kuszkusz dara
  • vaj

Elkészítés:

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/05/tuneziai-kuszkusz.html

Ismét elkészült az isteni észak-afrikai kuszkusz.

Ezúttal marha rostélyos és csirkecombot tettem bele.


Természetesen másfajta húsból is készülhet az étel, eredetileg gyakran bárány és birka húsból főzik.
 



A megmosott húst kisebb darabokra vágjuk.


A megtisztított csirkecombot kettévágjuk.


Egy nagy fazékban kevés olíva olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.


Rátesszük a marhahúst.


Kevergetve erős tűzön körbepirítjuk.


Most adjuk hozzá a csirkét is.


Készítsük elő a zöldségeket.
A megmosott paradicsomot, színes zöldpaprikát. csípős paprikát feldaraboljuk.


A paradicsomot a húshoz tesszük és egy-két kanál sűrített paradicsommal megerősítjük az ízeket.


Lefedve tovább főzzük az ételt.


Összeállítjuk a fűszereket.
Ras el Hanoutnak nevezik Afrikában ezt a tajine vagy kuszkusz ételekhez használt fűszer keveréket. 
Minden háznak meg van a saját összeállítású titkos keveréke, de általában ezek a fűszerek szerepelnek legtöbbször: csillagánizs, fűszerpaprika, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamon, fahéj, sáfrány, kurkuma, őrölt koriander, fekete bors, fehér bors, cayenne bors, édes kömény.
Először száraz serpenyőben pirítsuk meg a fűszereket, majd mozsárban vagy kávéőrlőben daráljuk meg az illatos hozzávalókat.


Tegyük a húsokhoz, ne sajnáljuk az ízesítőket.
Darabos tengeri sóval is szórjuk meg.


Most adjuk hozzá a zöldpaprikákat és a hasábokra vágott gyökérzöldséget, a sárgarépát,
a fehérrépát és egy kevés zellergumót.


A petrezselyem zöldet tegyük félre, majd a végén tesszük bele.


Friss fejes káposztát is kell beletenni, ezt célszerű cikkekre vágni úgy, hogy a rajtahagyott torzsa rész egyben tartsa a szeletet.


Némi jóféle füstölt kolbászt is tehetünk az ételbe, ami a bárány és marhahúsból készült merguez kolbászt helyettesítheti.


Ha a hús már majdnem elkészült, tegyük bele a gyorsan megpuhuló egészben hagyott burgonyát, 



A vastagabb karikára vágott cukkinit,
 

És az ugyancsak vastagabbra vágott sütőtököt.


A főzés folyamán végig folyamatosan adagoljuk a vizet, legyen bőséges az étel szaftja, hogy majd a kuszkusz darát is kellemesen ízesítse.
 

Most tegyük bele a csicseriborsót.
Az egyszerűség kedvéért kész konzervet szűrjünk le és öblítsük át.



Szórjuk rá a petrezselyem zöldet is.


Ne riasszon el senkit a hozzávalók hosszú listája.

Egyrészt el is hagyhatunk belőle zöldségeket, fűszereket, ha nem szeretjük, másrészt ez tipikusan az a fajta étel, amely egy edényben készül és a hozzávalókat folyamatosan, puhulásuk sorrendjében tesszük bele... mintha gulyást vagy hasonló egytálételt főznénk. 



Nagycsaládos adag, többször tálalhatjuk.



Elengedhetetlen azonban a kuszkusz dara elkészítése.
Vajat olvasztunk. 


Beleszórjuk a darát.


Megsózzuk, valamint egy leveskockával érdemes az ízét megerősíteni.
Felöntjük vízzel és az edényt lefedve alacsony tűz mellett készre pároljuk.


Villával kissé fellazítjuk a darát.


Általában egy nagyobb, mélyebb tálba halmozzák a darát és középre teszik rá a húst és a zöldségeket.
A finom szafttal meglocsolhatjuk a darát.
Aki teheti kóstolja meg külföldön ezt a finomságot, de bátran el is készítheti és nem fogja megbánni.