2022. február 20., vasárnap

Zúzás cigánylecsó

Hozzávalók:

  • csirkezúza

  • zsír
  • füstölt szalonna
  • hagyma
  • zöldpaprika
  • pritamin/kápia paprika
  • csípős paprika
  • paradicsom
  • paradicsom püré
  • fejes káposzta
  • törött bors
  • fűszerpaprika
  • cukor


Elkészítés:

A megszokott lecsós ételt felturbózzuk ropogós fejes káposztával.

Nem is hinnétek, hogy mennyire finom így az étel.

A hús helyett beletett csirkezúza további izgalmas ízeket hoz elő.


A füstölt szalonnát kevés jóféle zsíron kiolvasztjuk.

Kakastaréjnak meghagyott szalonna szeleteket is süssünk ki, amiket tegyünk félre a tálaláshoz.

A szalonnás zsíron hagymát dinsztelünk és beletesszük az alaposan megtisztított zúzát.


Amíg a zúza puhul, addig színes zöldpaprikát, pritamin vagy kápia paprikát vágunk apróra. Aki szereti csípős paprikát is adjon hozzá.
 

A zúzához adjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fűszerpaprikával.


Paradicsomot teszünk bele.


Lefedjük a lábast és puhára főzzük a zúzát.
Ha szükséges időnként kevés vizet öntünk alá.


Idáig tulajdonképpen egy pörköltet főztünk, amelyet most átalakítunk különleges káposztás lecsóvá.

Nagyobb cikkekre vágott hagymát teszünk az ételhez.

Belekerül a feldarabolt káposzta is.

Mindegy milyen alakúra vágjuk a káposztát, célszerű azonban falatnyi nagyságúra szeletelni.

Mehet utána a zöldpaprika.


Friss paradicsomot és némi sűrített paradicsomot is teszünk bele.

Megsózzuk és egy csipetnyi cukrot is szórunk bele.

Készre főzzük a lecsót.

Tálaláskor a félretett sült szalonnával díszítjük.





Természetesen bármilyen más sertés vagy szárnyas hússal is készülhet ez az étel.


Gazdag étel sok szafttal, amelyet friss kenyérrel együtt kínálhatunk.