2015. június 28., vasárnap

Fruzsi Paris-Brest sütije

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • cukor

A krémhez:

3 tojás sárgája
10 dkg porcukor
2 ek. étkezési kukorica keményítő
2,5 dl tej
10 dkg vaj
8-10 dkg praliné
mandulaforgács


Elkészítés:




Ez a francia édesség az egyik kedvenc sütim.


Fruzsi készíti a családban az égetett tésztát, ami ehhez a remek édességhez is szükséges.


http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/12/fruzsi-kepviselofankja.html





A vajat a vízzel felforraljuk és hozzáadjuk a lisztet.
Sűrűre főzzük.
3-5 percig fakanállal kavargatva főzzük.

Tűzről levesszük, áttesszük egy műanyag tálba.

Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, miközben robotgéppel keverjük.

Ha kész, habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomunk csinos kis halmokat.

A sütőt előmelegítjük 220 C fokra és betesszük a tepsit.



13 percig ezen a hőfokon sütjük, majd mérsékeljük 180 C fokra és még kb. 10-12 percig sütjük.

Fontos, hogy közben ne nyissuk kis a sütő ajtaját.

Ha megsült, villával megszurkáljuk a fánkokat, hogy a gőz távozhasson és még 2-3 percig visszatesszük a sütőbe.

Ha kihűlt, éles késsel félbevágjuk és megtöltjük a krémmel.


Először a pralinét  készítjük el.
Mandulát és mogyorót karamellizálunk kb. 5 dkg cukorral.
Ha kihűlt, finomra daráljuk.

Elkészítjük a krémet.
A tejet felforraljuk. Félretesszük.

A tojássárgákat a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt.
Most kevergetve hozzáöntjük a tejet.

Majd az egész krémet visszatéve a lábasba újra forraljuk, amíg besűrűsödik. Végig keverni kell.

A tűzről levéve beletesszük a pralinét és a vaj felét.
Összekeverjük.

A maradék vajat krémesre keverjük, majd a pralinékrémhez keverjük.
Géppel még néhány percig habosítjuk.


A fánkokat félbevágjuk és csillagcsővel ellátott habzsák segítségével a krémmel megtöltjük.
Mandulaforgáccsal megszórjuk.