2015. június 29., hétfő

Mézes, mákos párna

Hozzávalók:
  • 1 db hajtogatott vajas tészta
  • 10 ek. mák
  • 1,5 dl víz
  • 1 fél citrom héja
  • édesítőszer
  • méz
  • 1 db tojás
  • kristálycukor




Elkészítés:



A vizet felforraljuk a fél citrom héjával.
Erre megfelel egy olyan citrom, amiből már kinyomtuk a levét.


Elzárjuk a tüzet és belekeverjük a darált mákot a citromos lébe.
Belekeverjük a mézet is, ízlés szerint.
Ha nem elég édes tehetünk bele még egy kevés édesítőszert/cukrot.
Ezzel kész a töltelék.



Lisztezett lapon kinyújtjuk a tésztát.
Mélyhűtött tészta is jó hozzá, azt előbb engedjük fel.
Vágjuk fel tetszőleges nagyságú négyzetekre vagy téglalapokra.


A  tészta egyik felét kétszer-háromszor vágjuk be egy kicsit, mert nagyon jól fog kinézni, ha a megsült sütiből kikandikál majd a töltelék.


A másik oldalon kenjük körbe egy kis felvert tojással.
Helyezzünk egy jó púpos evőkanálnyi tölteléket erre az oldalra, majd hajtsuk rá a tészta megvágott felét.
Ujjunkkal nyomkodjuk össze, hogy a tojásos részen összeragadjon a sütink.



Sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe tegyük, így nem kell majd mosogatnunk, ha a töltelék kifolyik.


Kenjük le a maradék tojással a sütik tetejét és szórjunk rá egy kevés kristálycukrot.



Előmelegített sütőben 180 C fokon süssük szép pirosra.