2019. február 17., vasárnap

Citromos nyelv leves sóskával és fürjtojással

Hozzávalók:

  • sertés nyelv  
  • füstölt szalonna
  • hagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • hagyma
  • citrom
  • sóska
  • fürj tojás




Elkészítés:

Különleges, nekünk szokatlan, Oroszországban megismert leves.

Sertés nyelvből készül.


A füstölt szalonnát vízben főzzük egy darabig és ebben a füstölt lében fog elkészülni a levesünk.


Beletesszük a félbevágott nyelveket és puhára főzzük.
Leszűrjük a levest.
A szalonnára nincs már szükségünk.

A nyelvet falatnyi darabokra vágjuk.


Megtisztítjuk a zöldségeket.


Karikára vágjuk a sárgarépát, fehérrépát, valamint a citromot.
A zellert és a hagymát kockákra vágjuk.


Visszatesszük a levesbe a feldarabolt nyelvet és a zöldségeket.


Megsózzuk és a citromkarikákat is beletesszük.


Amint a zöldség megpuhul, szinte készen is van a leves.


És most jön az igazi különlegesség, a sóska !
Friss, alaposan megtisztított, kierezett sóskát adunk a leveshez.
Minél többet, annál jobb lesz.


A sóskát nem kell felaprítani, így is összemegy, de legalább érezni majd az isteni pikáns, savanyú ízét.

Amint felforr a leves készen is van.


Tálaláskor keményre főtt fürj tojásokkal gazdagítjuk.


Annak idején nekünk egészben hagyott főtt tyúktojással kínálták.
Mondhatom jó móka volt egy levesben kanállal kergetni egy szép nagy főtt tojást...
Folyton kicsusszant a kanálból, lehetetlenség volt kettévágni anélkül, hogy ki ne ugrott volna a tányérból.
Amikor vendéglátónk egy pillanatra kiment, mi gyorsan egyben kaptuk be a főtt tojást.
Utána persze percekig fulladoztunk.


Fürjtojással simán elkerülhetjük ezt a kis kalandot, ezt sokkal könnyebb elfogyasztani.
És a fürjtojás annyira finom.


Javaslom kipróbálásra ez a különleges, pikáns levest.
Az egyszerűség kedvéért a szokásos húslevesünket is felturbózhatjuk egy kis friss sóskával.