2019. február 10., vasárnap

Kacsaláb kínai módra

Hozzávalók:


  • kacsaláb
  • leveskocka
  • csillagánizs

  • hagyma
  • olaj
  • fokhagyma
  • kápia paprika
  • gyömbér
  • lime
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • édes chiliszósz
  • rizsecet
  • kínai ötfűszer




Elkészítés: 

Hát ez az az étel, amit vagy szerettek vagy ki nem állhattok.

Mi spéci imádjuk.

Ma már csodálatosan megtisztított, konyhakész csirke és kacsa lábakat lehet venni a piacon.
Hol van már az az idő, amikor a család osztozkodott a vasárnapi csirke két árva lábán ?


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/12/csirkelab-porkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/csirkelab-es-szarny-porkolt.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/csirkeaprolek-leves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/11/hozzavalok-1-kg-csirkeszarny-1-kg.html

Most gyönyörű kacsalábakat kaptam, amit távol-keleti fűszerezéssel készítettem el.

A megtisztított lábakról levágjuk a körmöket és jól átmossuk, hogy az esetlegesen rajtamaradó bőrdarabkákat eltávolítsuk.





Egy kis fűszeres alaplében puhára főzzük a lábakat.
Ételízesítőt vagy egy tyúkhúsleves kockát, valamint csillagánizst és sót teszünk csak a főzőlébe.


Ha puha a láb leszűrjük.
A megmaradt levet külön elfogyaszthatjuk, finom, erős ízű leveske.


Elkészítjük az alapragut.


Egy lábasban egy kanálka olajon roppanósra pirítjuk a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát, kápia paprikát, gyömbért és lime-ot.


Szójaszószt, édes chiliszószt, pár csepp szezámolajat és rizsecetet adunk hozzá.


Összekeverjük.


A leszűrt lábakat a zöldségekhez adjuk.


Kínai ötfűszerrel megszórjuk.

A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj  vagy kasszia keveréke.

Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá. 

Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.

Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset. 



Összeforraljuk az ételt.


Készen is van.
Bármilyen körettel lehet tálalni.
Rizzsel vagy bármilyen távol-keleti tésztával kitűnő.

Pl. udon tészta, japán ramen tészta, wok tészta, rizstészta, üvegtészta, kínai mie goreng vagy a kedvencem a hajdinából készült soba tészta.
Ezeket itthon is lehet már kapni.
Érdemes kipróbálni, mert isteni új ízekkel találkozhatunk.


Jó étvágyat !