2016. január 17., vasárnap

Svéd húsgombóc

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:

  • 450 g darált marhahús
  • 450 g darált sertéshús
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1-2 ek. mustár
  • szerecsendió
  • bors


A mártáshoz:

  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • 4 dl alaplé
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-3 ek. szójaszósz
  • 1 cs. petrezselyem
  • só 
  • bors

A burgonyához:

  • 7 db burgonya
  • 1 cs. petrezselyem
  • bors

A vörösáfonyás szószhoz:

  • 2 dl vörösáfonya-lekvár
  • 100 g aszalt vörösáfonya
  • 1,5 dl almalé



Elkészítés: 

A kétféle húst összekeverjük.

Hozzáadjuk a zsemlemorzsát.


A hagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót és a mustárt.


Összegyúrjuk a hússal.


Majd beleütjük a tojásokat. 


Kis gombócokat formálunk.


A vaj és olaj keverékén pirosra sütjük.




A mártáshoz a vajon kissé megpirítjuk a lisztet és az alaplével felöntjük.
felforraljuk.


Hozzáadjuk a szójaszószt.
Még 1-2 percig forraljuk.


Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és pár percig főzzük.
Burgonyatörővel simára keverjük.


A főtt burgonyát megsózzuk, borsozzuk és a petrezselyemmel összekeverjük.


A szárított áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk mártásnak.


A gombócokat a burgonyával, a mártással és az áfonyaszósszal tálaljuk. 


Híres svéd fogás, amit itthon is könnyen elkészíthetünk.