2022. november 17., csütörtök

Babos borjú

 Hozzávalók:


  • száraz bab

  • borjú comb
  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj/zsír
  • sárgarépa
  • zeller
  • borjú alap vagy hús alaplé/leveskocka
  • fűszerpaprika
  • cayenne bors
  • paradicsompüré
  • rozmaring

tálaláshoz lilahagyma


Elkészítés:


Nagyon szeretem a babbal készült egytálételeket.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/rozmaringos-paradicsomos-bab.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/solet-ahogy-en-szeretem.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/solet-2.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/07/solet-margit-modra.html


Ezúttal húsos, paradicsomos változatot készítettem.

A szárazbabot előző este beáztatjuk.

Másnap leszűrjük a babot és annyi új, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi ellepi.

Alaplevet, vagy leveskockát adjunk hozzá. Kicsit sózzuk meg.



Én borjú alap port tettem bele.

Főzzük puhára a babot.



A borjúhúst vágjuk fel falatnyi darabokra.


Természetesen más húsból is elkészíthetjük ezt az ételt.


Egy kevés zsíron vagy olajon, kevergetve körbe pirítjuk a húst.


Hagymát, fokhagymát és sárgarépát szeletelünk fel.


Zellert is tegyünk bele.


A megpuhult húshoz adjuk a zöldségeket, sózzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, cayenne borssal és törött borssal.


A zöldséges húst egy mélyebb pl. kacsasütő edénybe tesszük.

Nagyon jó az előzőleg beáztatott agyagedény is.


Beletesszük a leszűrt főtt babot is és elkeverjük a húsos raguval.


Rozmaring ágakkal fűszerezzük.



Majd az egészet felöntjük a bab főzőlevével hígított paradicsom pürével.


Lefedve 180 C fokos sütőben megsütjük.


Ne szárítsuk ki, maradjon elég lé az étel alatt.



Lila hagymával kínálhatjuk.