2014. január 13., hétfő

Quiche lorraine - tojásos lepény

Hozzávalók:

A tésztához:


  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • 1 tojás
  • 50 ml víz


A töltelékhez:


  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • kevés olaj
  • 20 dkg reszelt sajt


  • 2 egész tojás
  • bors
  • szerecsendió
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl főzőtejszín

A kenéshez:

  •  2 tojás sárgája

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.


Majd hozzáadjuk a vizet, amiben a sót feloldottuk.
Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen át a tészta.
Az összeállt tésztát hűtőbe tesszük.


Elkészítjük a tölteléket.
A kis kockákra vágott, jó húsos, kolozsvári szalonnát teflonban, kevés olajon szép pirosra sütjük, félretesszük.

Lereszeljük a sajtot.

Keverjük össze a folyékony összetevőket is, a tejet, a főzőtejszínt, a 2 egész tojást.
Tegyünk bele sót, őrölt borsot és kevés reszelt szerecsendiót.

Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett lapon, kb. 3 mm vastagra.


Szórjuk ki egy pohárral a köröket, amelyeket nyomkodjunk bele egy szilikonos muffin sütőformába.
Legyen jó magas pereme a fészkeknek.

Először a szalonnát, majd a sajtot tegyük bele a mélyedésekbe.
Majd öntsük fel a tetejéig a tejszínes keverékkel.
A tetejére is tegyünk sajtot.


220 C fokos sütőben süssük 30 percig, majd vegyük ki és kenjük meg az elhabart tojássárgával.


Mérsékeljük a tüzet 180 C fokra és süssük még 5 percig a lepénykéket.

Tegyük rácsra.


Langyosan és hidegen is nagyon finom.


Francia eredetű étel, Elzász-Lotaringiában készítik leggyakrabban, innen ered a neve is  Lotaringiai tojásos lepény.
Nemcsak szalonnával, de spenóttal, füstölt sonkával, vagy füstölt lazaccal, rákkal esetleg spárgával is készíthetjük.