2014. január 28., kedd

Pelményi

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 tk. só
  • víz

  • 30 dkg darált marhahús
  • 30 dkg darált sertés hús
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors

  • vaj
  • tejföl
  • ecet



Elkészítés:

Ez az étel az oroszok kedvence, Szibériából származik.
Lényegében húsos derelye, amit fele sertés, fele marhahúsból a legjobb készíteni.


A darált húshoz adjuk a nagyon apróra vágott hagymát, mi késes aprítóban vágtuk össze, és a zúzott fokhagymát.


Csak sót és frissen darált fekete borsot tettünk bele.
Legyen jó borsos és másmilyen fűszer nem kell bele, mert így majd a finom, zamatos hús íze fog érvényesülni.
Jól összekeverjük és kész is a töltelék.

Készítsük el a tésztát.

A lisztbe tegyük bele a tojásokat és a sót.


Keverjük össze és annyi langyos vizet adjunk hozzá, hogy jó ruganyos tésztát kapjuk.

Lisztezett lapon nyújtsuk ki és lisztezett pohárral vágjunk ki kb. 5-6 cm átmérőjű köröket.


A tészta közepére tegyünk kis kanállal egy kis adag tölteléket, hajtsuk félbe és a széleket ujjunkkal nyomkodjuk össze.
Lehet kicsit fodrosra is csinálni, majd a kis kifli két sarkát nyomjuk össze és így megkapjuk a jellegzetes kerek pelményi formát.



Bő forrásban lévő vízbe tesszük és az újraforrástól számított kb. 8 perc alatt készre főzzük.


Olvasztott vajra szedjük ki.
Ne sajnáljuk a vajat, mert csak attól lesz igazán finom.


 Leheletnyi ecettel meglocsoljuk és tejföllel kínáljuk.