2013. február 3., vasárnap

Borjú csontleves



Hozzávalók:

  • 1,5 kg borjú levescsont/ szegy, nyak, oldalas
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom 
  • 10 szem feketebors
  • 1 pici erős paprika
  • 3 db szegfűszeg
  • 8 szál sárgarépa  
  • 6 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller 
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kisebb karalábé
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • ½ karfiol
  • 1 tk.házi ételízesítő
Elkészítés:

A csontokat megmossuk.


Beletesszük a nagy levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is. 
Később már nem tehetünk hozzá vizet.

Felforraljuk nagy lángon a levest. 
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!  
Majd takarékra tesszük. 

Bugyogjon csak több órán keresztül. Nem kell leszedni a habját, ezt majd szépen elfövi.


Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk, a  vöröshagymát, amelybe a szegfűszeget beleszúrtuk, majd a  fokhagymát, a zöldpaprikát,  a paradicsomot, és a fűszereket: a feketeborsot, az  erős paprikát, házi darált ételízesítőt.


1 óra múlva mehet bele a kétféle répa, zeller, petrezselyem, karalábé, kelkáposzta és végül a karfiol.
Ez utóbbiakat szinte csak ráültetjük a többi zöldségre, inkább csak a leves gőzében pároljuk fogkeményre a kelt és a karfiolt, hogy ne vigye el a leves zamatát.



Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és ételízesítővel erősítünk rajta.

Ha készen van, tíz percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, a csontokat és szűrőn átszűrjük a levest. 

Mindig külön tálban tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.


Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.