2013. február 3., vasárnap

Hanum, üzbég burgonyás tekercs

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. olaj
  • 1 tojás
  • 2 dl víz
  • 1 tk só




  • A töltelékhez:

  • 4-5 db burgonya
  • 3-4 db hagyma
  • 40-50 dkg gomba
  • 1 db piros színű paprika
  • fokhagymapor
  • bors
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • koriander
  • petrezselyemzöld
  • újhagyma zöldje
  • 2 ek. ketchup
  • 2-3 ek vaj/olaj

  • olaj
  • vaj

Elkészítés:

Ezt a receptet Üzbegisztántól kaptuk.
A legegyszerűbb változatban csak burgonyát és hagymát tesznek bele, esetleg még zöldpaprikát.
Készítenek húsos változatot is, például darált vagy apróra vágott bárány, marha vagy sertés hússal.
Lehet káposztával,tökkel padlizsánnal...
Számos változat létezik, a lényeg, hogy a tésztatekercs gőzben párolódik és hagymás burgonyás töltelék van benne.
Én most gombával álmodtam meg.


Először a tésztát készítsük el.


A lisztbe keverjük a sót és az evőkanál olajat.
A tojást összekeverjük a vízzel és fokozatosan belekeverjük a lisztbe.


Jól összedolgozzuk a tésztát, majd a kis kerekre formázott cipót a lisztezett deszkára tesszük, letakarjuk a keverőtállal és 45 percre pihentetjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket:


Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk. Hagyjuk hűlni.

1 ek. olajon pirítsuk meg a szeletekre vágott gombát.
Én francia krémgombát tettem bele, mert ennek intenzívebb az íze, jobban szeretem.


Ha a gomba elfőtte a levét, sózzuk meg egy nagyon picit, nehogy a töltelék a végén sós legyen.
Adjuk hozzá az apróra vágott piros színű kápia vagy kaliforniai paprikát, az apróra vágott petrezselyem zöldet és újhagyma szárat.
Hagyjuk kihűlni.


A megtisztított burgonyát vékonyan felszeleteljük, majd keskeny, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.
Beletesszük a petrezselyem zöldet, a koriandert, kakukkfüvet, bazsalikomot, a sót, borsot.

Majd hozzákeverjük a kihűlt pirított hagymát.


Majd a kihűlt gombát is.
Most már minden benne van a töltelékben, keverjük jól össze.



Most vegyük elő a tésztát, vágjuk 3 részre és egyenként töltsük meg a következőképpen.
Lisztezett lapon nyújtsuk ki jó vékonyra a tésztát.
Kenjük be ecsettel olajjal a tésztát. kihagyva a széleket.


Tekerjük fel, mint a beiglit.


Óvatosan emeljük fel és koszorú alakban helyezzük rá az olajjal jó alaposan kikent pároló edényre.
Ez ugye az a lyukas lábas, ami alatt a hozzáillő másik edényben forr a víz és a lyukakon felszáll a gőz, amelyben a tekercsünk szépen megpárolódik.
Figyeljünk arra, hogy a víz ne érjen fel a pároló edényünk aljáig, illetve időnként pótoljuk az elforrt vizet.


40-45 percig pároljunk egy tekercset.
Majd óvatosan emeljük ki az edényből és helyezzük tálra, még forrón kenjük be vajjal a tészta felületét.


A következő tésztát csak közvetlenül a párolóba helyezés előtt töltsük be, mert meglágyul, ha áll és nehéz vele bánni, elszakad...

Paradicsomszósszal, fokhagymás joghurttal, aludttejjel vagy csak tejföllel tálalhatjuk.

Én olaszos sugoval (rozmaringos, kakukkfüves, oreganós, bazsalikomos, fokhagymás paradicsom mártással)
kínáltam.
Lásd külön bejegyzést.