2013. február 10., vasárnap

Szarvas barnamártásban

Hozzávalók:

  • 1,5 - 2 kg szarvascomb
  • mustár
  • borókabogyó
  • szegfűbors
  • cayenne bors
  • fekete bors
  • őrölt koriander
  • babérlevél
  • paradicsompüré
  • darált házi zöldségek
  • kapribogyó
  • olaj
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. szójaszósz
  • 3 ek. worchester szósz
  • 1 ek. liszt 
  • 3 dl vörösbor (Cinzano)


Elkészítés:

A főzést megelőző napon a húst bepácoljuk.

A húst megmossuk, levágjuk a hártyákat és 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.


Száraz pácot készítünk.
A fekete borsot, a szegfűborsot, a boróka bogyót, a babérlevelet és a koriander magot kávédarálóban megőröljük.
Hozzákeverjük a cayenne borsot is.


Ezzel az illatos fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük a húsok mindkét oldalát.


Tálba fektetjük és olajjal, mustárral is körbemasszírozzuk a szeleteket.

Nem sózzuk!

Másnap a húst 3 ek olajon mindkét oldalán megpirítjuk.
Nem kell letörölni róla a pácot.
Félretesszük egy tányérra.

A visszamaradó sűrű, fűszeres levet is félretesszük.

Hozzákezdünk a mártáshoz.



Egy lábasban 3 ek. olajon 2-3 perc alatt, kevergetve karamellizáljuk a cukrot.


Amikor már éppen felolvadt a cukor és szép barna lett, akkor beletesszük a házi darált zöldségkeveréket.
Természetesen, ha nincs ilyen darálékunk, akkor finomra lereszelünk egy kis répát, fehérrépát, zellert és azt használjuk.
2 percig kevergetjük, sütjük a zöldségeket.


Beletesszük az 1 ek. mustárt, a 2-3 ek. paradicsompürét, még törött borsot, 3 ek. szójaszószt, 3 ek. worchester mártást, kicsit meg is sózzuk. Most beleöntjük a hús kisütése után maradt fűszeres levet is.
1-2 pohár vizet is adunk hozzá.


Kevergetve 1-2 percig forraljuk.

Beletesszük a mártásba az elősütött húsokat.


Rászórjuk a kapribogyót és ráöntjük a vörösbort.
Nekem nem volt otthon vörösbor, ezért vörös cinzanót öntöttem bele, nagyon finom aromát adott az ételnek.

Lefedve puhára pároljuk a húst.
Most kiemeljük egy tányérra a húsokat.
1 ek. lisztet elkeverünk egy kis vízzel és besűrítjük a mártást.

Pár percig forraljuk.

A húst visszahelyezzük a mártásba.

Én spagettivel tálaltam.