2013. február 10., vasárnap

Borscs

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús/borjúhús
  • 2-3 db marha csont
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • 10-15 db szemes bors
  • 1 db cseresznyepaprika
  • 3-4 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 5-6 db nyers cékla
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 marék olajbogyó
  • sűrített paradicsom
  • cékla salátalé
  • 2-3 marék savanyú káposzta
  • 1/4 fejes káposzta
  • 4-5 db burgonya
  • bors
  • ecet
  • édesítő



Elkészítés:

Előkészítjük a csontokat és a húst.
Általában marhalábszárból, marha nyakból készítem, de most borjú húsból készült ez a finom ukrán étel.
Számtalan változata ismert ennek a levesnek, mi az alábbi változatot szeretjük.


Először a marha csontot tesszük fel főni.

Annyi vizet öntsünk rá, amennyi jól ellepi.
Főzzük fedő alatt úgy egy óra hosszat.

Ha a hús száraz lenne, akkor egy kanálka jóféle zsírt is tegyünk bele.

Közben kockára vágjuk a húst, mintha gulyáslevest készítenénk.


A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk fel.
A sárgarépát, fehérrépát karikára, a zellert kockára és a céklát hosszúkás hasábokra.
A káposztát csíkokra vágjuk.




Most tegyük bele a levesbe a kockára vágott húst a csont mellé.

Tegyük bele egészben a hagymát, fokhagymát, a cseresznyepaprikát, a babérlevelet és a szemes borsot.
Sózzuk meg.


Lefedve főzzük még kb. egy órát, amíg a hús megpuhul.

Most beletesszük a felaprított répákat, céklát, zellert, káposztát, savanyú káposztát.
Belekerül az apróra vágott paradicsom és zöldpaprika is.


Öntsünk rá annyi vizet amennyi ellepi és a vízzel hígított paradicsom pürét is.


Törött borsot és olajbogyót is adjunk hozzá.
Egy kevés céklasaláta levet is öntsünk hozzá, ettől finom savanykás lesz és a színe szép bordó lesz.
Ha nem lenne elég, akkor ecettel és kevés cukorral/édesítőszerrel savanyítsuk meg a levest.


Főzzük puhára a  zöldségeket is.
Most tegyük bele a megtisztított és kockára vágott burgonyát is.

Negyed órát még főzzük.
Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük sóval, kevés ketchuppel.

Tálaláskor egy kevés finomra vágott zellerlevéllel és tejföllel kínáljuk.
Mint minden káposztás étel, másnap-harmadnap a legfinomabb, amikorra jól összeérik.