2013. február 3., vasárnap

Borjúpörkölt



Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg borjúhús (comb, lábszár, nyak)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 tk. fűszerpaprika por
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • 2 ek. olaj
  • bors
  • 1 csipet majoránna
  • 1 csipet őrölt köménymag

Elkészítés:

Egy lábasban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.



Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek. vízet, hogy a paprika ne égjen meg.

Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott húst.



Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, ameddig ki nem fehéredik és minden pórusát be nem zárja.


Ekkor majdnem takarékra állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a lábast.

Úgy 10 perc múlva megnézzük, hogy mennyi levet engedett és, ha kell, öntünk bele 1 pohár meleg vizet. 
Lassan főzzük, mindig legyen elég leve, de egyszerre ne túl sok, mert akkor híg szaftja lesz.


Hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majoránnával.
Tálaláskor kínálhatunk hozzá egy kis tejfölt.

A legjobban nokedlivel szeretjük.