2012. december 25., kedd

Alaszkai tőkehal molnárné módra

Hozzávalók:

  • 6 szelet tengeri halfilé
  • őrölt fehérbors
  • liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-1,5 db citrom



Elkészítés:



Általában a  tengeri lapos halakat, például a nyelvhalat, a rombuszhalat, a lepényhalat "molnárné módra" vagyis  à la meunière készítjük el.

De elkészíthetünk ily módon bármilyen filét is.

Én most alaszkai tőkehal filét készítettem.

Roppant egyszerű és gyors sütési módszer, remekül érvényesül a hal eredeti íze és a valódi vaj aromája.

A megmosott halat jól leszárítjuk, sózzuk és megszórjuk őrölt fehér borssal.


Lisztbe mártjuk, majd a felesleget leveregetjük róla.


Egy serpenyőben felhevítjük a friss vajat és a hal mindkét oldalát szép pirosra sütjük.

Lapáttal óvatosan kiemeljük a halat, majd a visszamaradó vajat erős tűzön sötét barnára, majdnem feketére pirítjuk.
Vigyázzunk, ne égjen meg!
Ha kell, adjunk hozzá még egy kis vajat.
Most öntsünk hozzá egy-másfél citrom frissen kifacsart és leszűrt levét.
Forraljuk össze és máris azon forrón kanalazzuk a halszeletekre.
Sisteregni fog és kellemes aromát ad a halnak.

Citromkarikával díszítsük, azonnal tálaljuk.

Lehet apróra vágott petrezselymet is tenni a szószba, de szerintem elveszi a "beurre noir" vagyis a fekete vaj kellemes dió ízét.