2012. december 25., kedd

Karácsonyi illatos pulykacomb



Hozzávalók:
  • pulyka felső comb
  • provanszi fűszer
  • kakukkfű
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • füstölt szalonna
  • aszalt szilva
  • aszalt áfonya
  • narancs
  • olaj
  • hagyma
  • piros színű kápia paprika
  • fokhagyma
  • friss gyömbér


Elkészítés:

A pulykacombokat megtisztítjuk, lemossuk, megszárítjuk.

Egy tepsibe tesszük a combokat, kezünkkel jól fellazítjuk egyik oldalon a bőrt, hogy sok mindent tudjunk a bőr alá dugni.


1 ek olajat teszünk a tepsibe és ebben jól megforgatjuk a combokat.

A húst minden oldalról és a bőr alatt is besózzuk.

Most minden hús alá egy darab füstölt szalonnát teszünk és úgy helyezzük rá a combokat, hogy a bőrös fele legyen felül.

Most elkezdünk a bőr alá tuszkolni minden finomságot.


Először nem túl vékonyra szeletelt hagymakarikákat, egy nagyobb füstölt szalonna szeletet, karikára vágott kápiát, majd az aszalt gyümölcsöket, szilvát, áfonyát.
A gyümölcsökből tegyünk a hús köré is.

Apróra vágott gyömbért és pár szelet fokhagymát is vágjunk hozzá, a többit tegyük mellé.

Friss ízként adjunk hozzá nagyon jól megmosott narancs héját, egy részét apróra vágva, a többi héját is feltekerve, csinosan tegyük a tepsibe, jó aromát ad majd a pecsenyének.
A narancs húsából is tegyünk a húsra.

Rejtsünk el pár szegfűszeget is, szórjuk meg fahéjjal, provanszi fűszerrel, kakukkfűvel.
Igazítsuk vissza rá a bőrt és tegyünk a tetejére is egy kis szalonnát.
Ne féljünk, nem lesz sok a szalonna, mert a pulyka száraz húsú.

1 pohárka vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 190-200 C fokos sütőben puhára sütjük.
Néha kukkantsunk rá és locsoljuk meg saját levével.



Ha egy éles, kis késsel könnyen át tudjuk döfni, akkor már kész.


Fahéjas sült almával, sült vagy tört krumplival, majonézes krumpli salátával, szezámos sült sütőtökkel, vagy narancsos sült céklával, stb. kínáljuk.
Naranccsal, kiwivel díszítjük.