2012. december 9., vasárnap

Boucanier (füstölt) csirke


Hozzávalók:  
  • 1 kisebb csirke

 A páchoz:
  • 2 citrom
  • 3 lime
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek cayenne-i bors
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk kínai ötfűszer
  • 2 ek bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • ujjnyi friss gyömbér
  • 1 kisebb paradicsom
  • koriander zöld (szárított is jó)
  • 1 szál újhagyma
A füstöléshez:
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 ek fekete tea
  • 1-2 marék rizs
  • 1-2 ek. mogyoróolaj

Elkészítés:

A kb. 1 – 1,2 kg-os csirkét megtisztítjuk, jól lemossuk.


Elkészítjük a pácot:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a páchoz valókat:
A citrom és a lime héját lereszeljük és a levét kinyomjuk.
Hozzátesszük a szójaszósz és a fűszereket, beletesszük a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, az apróra vágott paradicsomot, koriander levelet és a zöldhagymát.
Jól összekeverjük ezt az illatos pácot és a csirkét kívül-belül jól beleforgatjuk, finoman belemasszírozzuk a húsába.
Robotgépben könnyen össze tudjuk darálni a hozzávalókat.
Néhány órára a hűtőbe tesszük.


Elkészítjük a füstölőt.
Mivel otthon nincs füstölőnk, ezért a következő módon füstölünk.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk duplán összefogott alufóliával úgy, hogy majd a  csirkét beletéve szorosan össze is tudjuk tekerni.
Most a fóliára rátesszük a cukrot  (lehet fehér cukor is), a fekete teafüvet ( nem jó a filteres), és a rizst .
A sütés során a cukor majd elég, és a teával, rizzsel együtt füstölni kezd és a felette lévő húst megfüstöli.


Tehát erre az alapra helyezzük rá a csirkét. Előtte kicsit csorgassuk le, de ne töröljük le róla a pácot, sőt a maradékot kenjük rá, öntsük a hasába.


Most fogjuk össze a fóliát, legyen laza a csirke körül, de szorosan záródjon a szélén, hogy a keletkező füst nehogy elillanjon.

180-190 C fokos előmelegített sütőbe tegyük be és süssük 30 percig.
Most bontsuk ki, ellenőrizzük, hogy jól átsült-e a csirke.
Kenjük be a tetejét egy kis mogyoróolajjal és tegyük vissza pár percre a sütőbe, hogy szép piros legyen.

Ezt a csirkét Martinique-en kóstoltuk meg, és szerelem volt első látásra.
Ott az erdő szélén egy tábori hordóra tett rácson, nyílt tűzön sütötték, füstölték az előzőleg bepácolt csirkét. Isteni volt!
Boucanier-módra egyfajta füstölési módot jelent.
Azóta itthon is próbáltam rekonstruálni a körülményeket.
Ez a módszer eléggé hasonló ízeket csalt ki a csirkéből.