2012. december 16., vasárnap

Rakott kel



 Hozzávalók:
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 80 dkg darált hús
  • 25-30 dkg rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • bors
  • pici morzsolt majoránna
  • 3 szelet füstölt szalonna
  • 2 marék zsemlemorzsa
  • 3+1 ek. olaj
  • 5-8 dl tejföl


Elkészítés:

A kelkáposztát megtisztítjuk, külső vastag leveleit eldobjuk, kettévágjuk és pár percre bő, meleg vízbe tesszük, hogy az esetleges bogaraktól megszabadítsuk.
Majd sós forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük.


Nem kell puhára főzni, hiszen még úgyis sütjük.
Kiemeljük és egy tálcán félretesszük.

A rizst több vízben leöblítjük, majd kétszeres vízben feltesszük főni. Megsózzuk.
Ha felforrt, takarékra állítjuk a tűzhelyet és lefedve puhára főzzük a rizst.


A darált húsból pörköltet készítünk.
2 ek. olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a darált húst, kevergetve megpirítjuk, majd beletesszük a fűszerpaprikát, a nagyon apró kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot és fokhagymát.


Sózzuk, borsozzuk és egy pici majoránnát is adunk hozzá.
Egy kevés vízzel puhára főzzük.



Egy tepsi aljára tesszük  a maradék 1 ek. olajat és a tűzhelyen kiolvasztjuk a kakastaréjra bevágott füstölt szalonna darabokat.
Majd a szalonnát kiemeljük és félretesszük.

A tepsiben ott marad a finom szalonnazsír, ezt megszórjuk 1-2 marék zsemlemorzsával.

Most már minden hozzávaló elkészült, rakjuk össze a rétegeket.
Alulra szép nagy leveleket teszünk, ami érjen fel a tepsi pereméig is.

A levél vastag főerét vágjuk ki, szórjunk bátran közé kisebb darab kelkáposztát is.

Tegyünk rá rizst, sózzuk  borsozzuk.

Erre jön egy réteg hús, a levéből is locsoljunk rá.


Tejföllel kenjük be.
Újra káposzta, majd rizs és hús és tejföl következik.


A tetejére tegyünk szép élénk színű kelt, tejfölözzük meg és a pörkölt szafttal kicsit élénkítsük.
A végén a sült szalonna taréjokat tegyük rá.


Sütőben süssük szép pirosra.
Tejföllel kínáljuk.