2012. december 16., vasárnap

Birsalmás bableves



Hozzávalók:
  • ½ kg fehér szárazbab
  • 5-6 db birsalma
  • 1 tk cukor + az édesítéshez
  • 1 kis rúd fahéj
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 4 dl tejföl
  • 1 ek. liszt


Elkészítés:


A szárazbabot éjszakára beáztatjuk.


Másnap egy fazékban felforraljuk a vizet és beletesszük a leszűrt áztatott babot.
Pici cukrot, sót szórunk bele.

Mielőtt végleg megpuhulna, beletesszük a jól megmosott és hamvas, szőrös rétegtől is megtisztított, kockákra vágott birsalmát.



A birsalma nagyon kemény, általában nagyon nehéz tisztítani, vágni.
Hogy ne sérüljön meg a kezünk, a legjobb, ha kettévágjuk, negyedeljük, majd nyolcadoljuk. 
Mindezt vágódeszkán végezzük, nagy késsel, tenyerünkkel ránehezkedve könnyen tudjuk vágni az almát.
A vágott felére helyezve nem csúszik el a kés, és könnyen kivághatjuk az eldobandó részeket.

Most beletesszük a kis darab fahéjat és a szegfűszeget is.
Nem lesz tőle kompót jellege, de finom illatot és a zamatot ad a levesnek.

Ha a birs is megfőtt, behabarjuk.


Egy kis vízben elkeverjük a lisztet és beletesszük a tejfölt, elkeverjük, majd szűrön keresztül a leveshez adjuk.
Egyet forr és készen van.


Langyosan a legfinomabb.

Másnap még jobb az íze.