2023. május 1., hétfő

Hekk rozmaringos, paradicsomos, gerslis babbal

 Hozzávalók:

  • hekk törzs

  • bab
  • hagyma
  • fokhagyma
  • fokhagymapor
  • gersli
  • friss rozmaring ág
  • szárított rozmaring
  • paradicsompüré
  • pici cukor
  • olaj


Elkészítés:


Egyszerűen elkészül ez a laktató halas egytálétel.


Hekk törzsből készült.



A halat megtisztítjuk, néhány helyen beirdaljuk és megsózzuk.


A szárazbabot előző este átválogattuk és vízbe áztattuk éjszakára.


A gerslit többször folyóvízben átmossuk és kevés vízben főzni kezdjük.


Majdnem készre főzzük, majd leszűrjük.


Hagymát és fokhagymát vágunk apróra.


Friss rozmaringra is szükségünk lesz.


A leszűrt, beáztatott babot forrásban lévő sós vízben puhára főzzük.
Tegyünk bele egy ágacska rozmaringot is.

 

Külön edényben paradicsommártást készítünk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát.


Sűrített paradicsomot vízzel hígítunk.

A megpárolt hagymát fokhagymával, fokhagymaporral és szárított rozmaringgal ízesítjük.


Felöntjük a paradicsomlével.
Kevés sót és cukrot is szórunk bele.
Ne legyen édes, de a paradicsom savassága miatt szükség van egy kis cukorra.
Összeforraljuk a mártást.


A megfőtt babot leszűrjük.


Összekeverjük az előfőzött gerslivel.




Egy mélyebb tepsit vagy kacsasütő edény kiolajozunk és rozmaring ágakat teszünk bele.



Belesimítjuk a gerslis babot.
Tegyünk a tetejére is rozmaringot.


A hagymás paradicsom szósz egy részével befedjük a babot.


Most ráfektetjük a besózott halakat is.


A maradék szószt a halra öntjük.


Az edényt lefedjük és 180 C fokos sütőben megsütjük az ételt.


A hal hamar átsül, ezalatt a bab is átveszi a paradicsom szósz ízét és kellemes, krémes rozmaringos finomsággá válik.