2023. május 14., vasárnap

Vegyes gombaleves

Hozzávalók: 


  • gomba

  • rókagomba krémleves
  • hagyma
  • olaj
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • színes kaliforniai paprika
  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • ételízesítő
  • majoránna
  • tejföl



Elkészítés:


Szeretjük a gombalevest, még a zacskós levesporból is ízlik a krémleves.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/gombaleves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/11/gombaleves-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/11/gombaleves-2.html?m=1

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/spargas-gombaleves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/zoldborsos-gombaleves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/10/gombaleves.html


Ezúttal egy rókagombás levesporral kombináltam a friss gombát.


A gombafejek egy részét feldaraboljuk és egy wokban pirítani kezdjük.
Nem kell alá zsiradék, néha meg kell keverni.



A gomba szárát és a maradék gombafejeket feldaraboljuk.


Egy fazékban kevés olajon hagymát dinsztelünk.


Sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, kaliforniai paprikát,  paradicsomot és a petrezselymet előkészítjük.
  

A zöldségeket a hagymához adjuk.


Pár perc múlva beletesszük a gombát is.


Jóféle ételízesítőt szórunk rá.


A paradicsomot és a petrezselymet is beletesszük.


Időközben a wokban piruló gomba levet engedett, amit merőkanállal kiemelünk és a fazékban fövő leveshez adjuk.


Ez a lé nagyon intenzív gombaízt fog a levesnek adni.


A megpirult gombát kissé megsózzuk és majoránnával megszórjuk.
Félretesszük.


Zacskós rókagomba krémlevessel dobjuk fel az ízeket.


Az előírás szerint vízzel felhígítjuk a gombaport.


Az időközben megfőtt leveshez öntjük és jól összeforraljuk.


Ha készen van, beletesszük a külön megpirított gombát.
Ily módon a gomba rendkívül ízes lesz és az állaga roppanós, harapható,  nem pedig vizes, puha.


A krémesség teljessé válik, amikor a simára kikevert tejföllel behabarjuk a levest.
Liszt nem kell bele, hiszen a levespor már besűrítette az ételt.
 

Apróra vágott petrezselymet szórunk rá.


Nagyon ízletes, tartalmas lesz így a levesünk.


Ez eddig a leggombásabb gombalevesem.