2014. december 29., hétfő

Narancsos sült kacsa

Hozzávalók:

  • 1 db hízott kacsa
  • 2-3 db hagyma
  • rozmaring
  • gyömbér
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • majoránna
  • 4 db narancs
  • olaj



  • 4 db kacsacomb





Elkészítés:



A kacsát megtisztítjuk, a fejét, illetve a végbélnyílást a zsírzójával együtt eltávolítjuk.
A belsejét ellenőrizzük, az esetleges zsigereket, inakat, hártyákat, zsíros részeket levágjuk.

A nyaka, szárnya vége, lába, zúza mehet levesbe, a hízott májat külön süssük meg.

A kacsa külső felét is tisztítsuk meg a tollaktól, szőrszálaktól.
Mossuk meg és szárítsuk le.


Egy kacsasütő edényben ágyazzunk meg cikkekre vágott hagymával, paprika darabokkal, szeletekre vágott fokhagymával és gyömbérrel.
Helyezzünk friss rozmaring ágakat is a tálba.
A kacsát erre fektetjük majd így nemcsak finom ízüket veszi át, de nem is sül oda az edény aljához.



A kacsát kívülről csak sózzuk meg és a tenyerünkkel jól kenjük be egy kis olajjal.
Ne fűszerezzük külön, mert a sülés folyamán csak ráégne a fűszer.

A belsejét is sózzuk meg, szórjunk bele fokhagymaport, pár darab fokhagymát, majoránnát és tömjünk bele egy félbevágott hagymát, valamint 1-2 félbevágott narancsot.
Fokpiszkálóval zárjuk össze a nyílást.
Fektessük a kacsát az edénybe.
Töltsünk alá egy pohár vizet.
Fedjük le az edényt és 180-200 C fokos sütőben süssük készre.
Gyakran forgassuk meg, a mellén fekve hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a finom húslé a kissé szárazabb mellehúsába gyűljön össze, ezáltal ez a része is szaftos marad.


Tálalásnál egy csinos tálra emeljük a kacsát és 1-2 narancs frissen facsart levével gazdagon locsoljuk meg.
Én még a narancs darabkákat is rátettem a húsra.
Sűrűn díszítsük meg narancs szeletekkel is.






Narancsos, almás vörös káposztával és birspürével kínáljuk.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/narancsos-almas-voros-kaposzta.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/birspure.html

Friss salátát is kínáljunk hozzá.
Jégsalátát, reszelt répát, kápia paprikát, zöldpaprikát, édesköményt, paradicsomot, pici pórét összekeverünk olívaolajjal, citromlével, sóval, borecettel.
Természetesen bármilyen zöldségből összeállíthatjuk, lényeg, hogy csak a tálalás előtti pillanatban keverjük össze, hogy üde íze kiemelje a kacsa zamatát. 



Pici ötlet:

Mivel általában többen vagyunk és a kacsa tudvalevően buta egy állat, csak két combja van, ezért csaljunk mellé egy kicsit.
Egy másik edénybe tegyük bele a további 4 darab combot, amit besóztunk, borsoztunk, majoránnával, fokhagymával jól megszórtunk.
Az edény aljára öntsünk egy pohár vizet.
A combokra nyomjunk egy kis ketchupöt. Ettől szép színük és ízük is lesz.


Szórjunk rá gazdagon rozmaringot és lefedve,  a kacsa alatti rácson süssük puhára, ropogósra.


Kínáljuk a narancsos kacsa mellé ezekből a combokból is darabokat, így biztos, hogy a nagy család minden tagjának is bőven jut a finom falatokból.