2014. december 16., kedd

Tyúk rácosan és borsóleveske

Hozzávalók:


  • 2-4 db tyúkcomb
  • 6-8 db burgonya
  • 5-6 db zöldpaprika
  • 5-6 db paradicsom
  • 6-9 vékony szelet füstölt szalonna
  • őrölt bors
  • csipet őrölt kömény
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek. olaj 
  • tejföl







Elkészítés:



Tyúkcombból készítettem, de lehet kakasból is elkészíteni, illetve bármilyen zsengébb húsú szárnyas jó hozzá, de akkor nem kell előfőzni.
Az előfőzés előnye egyébként, hogy a főzőléből egy füst alatt egy jó kis levest is készíthetünk.
Én bezöldségeltem, kicsit utánfűszereztem és kevés zöldborsót hozzáadva isteni leveskét kaptam.


A szép nagy tyúkcombokat megtisztítjuk, megmossuk és egy kukta edényben forrásban lévő vízbe tesszük.


Kicsit megsózzuk és lefedve kb. 45 percig főzzük.

Ezalatt a jól megmosott burgonyát héjában puhára főzzük.


Előkészítjük a többi hozzávalót.
A megtisztított, megmosott paprikákat és paradicsomot karikára vágjuk.
Szebb lesz az étel, ha többszínű paprikából készítjük és egy kis csípős is mehet bele.
A fokhagymát is megtisztítjuk.


Az időközben puhára főtt húst kiszedjük a léből, kissé hűlni hagyjuk, majd a leszedjük a bőrét, kicsontozzuk és falatnyi darabokra szedjük.


A maradék főzőlevet befűszerezzük, zöldséget adunk hozzá egy kb. 10 percig főzzük.


Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót is és úgy negyed óra alatt készre főzzük a levest.


A feldarabolt húst megsózzuk és frissen őrölt borssal megszórjuk.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat beolajozunk és a karikára vágott burgonyát beletesszük.
Kissé megsózzuk.
Ráfektetjük a húst.


Erre tesszük a paprikát és a paradicsomot.


Megsózzuk, megszórjuk az őrölt köménymaggal és a zúzott fokhagymával.

Ráhelyezzük a füstölt szalonna szeleteket is.


Végül tejföllel jól meglocsoljuk.


Alufólia alatt 180-190 C fokon fél óra alatt készre sütjük.


Ez a recept nagyon jó a kissé öregebb húsú tyúkok vagy kakasok felhasználására.
A közben elkészülő leveske meg már csak bónusz.


Tálalásnál még egy kis tejfölt tehetünk rá.