2013. december 25., szerda

Mákos kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • csipet só
  • 1 tojás a kenéshez



  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom sárga héja és leve
  • kb. 1,5 dl víz



  • lekvár (vegyes gyümölcsíz)


Elkészítés:

Készítsük el a tölteléket:

A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot.
Vegyük le a tűzről és szórjuk bele a darált mákot, a citrom lereszelt, sárga héját és a levét is adjuk hozzá. Jól keverjük össze.



A tejfölt kicsit langyosítsuk fel, keverjük bele az elmorzsolt élesztőt.


Adjuk hozzá a tojások sárgáját. Tegyük félre.


A lisztet morzsoljuk el a hideg margarinnal, mint amikor linzert készítünk.


Keverjük bele a cukrot, a sót és végül a tojásos, élesztős tejfölt.
Keverjük jól össze és néhány percig dagasszuk.
Azonnal továbbhaladhatunk, de nagyon jó, ha előző este összeállítjuk a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap folytatjuk a sütemény elkészítését.

Lisztezett lapon 3-4 cm átmérőjű, vastag hurkákat sodrunk,


 amit aztán kb. 4 cm-es darabokra vágunk.


Kicsit lisztezzük mindig a lapot, mert hamar leragad a tészta.
Nyújtsuk ki egyenként a gombóckákat négyszög alakúra.
Nem baj, ha nem szabályos, ez a kész sütin nem látszik meg.
Tegyünk jó sok lekvárt és mákot a közepükre.


Én sütésálló vegyes lekvárt tettem bele, ez nem folyt annyira ki, mintha házi baracklekvárt tettem volna bele.
(Meg különben is nagyon szeretem az ízét!)

Kicsit meghúzkodva kifli formára sodorjuk a megtöltött tésztákat és tepsibe helyezzük.
Ha teszünk a tepsibe sütőpapírt, akkor majd nem kell a tepsit mosogatnunk.



Kicsit hagyhatjuk kelni a tepsiben, majd kenjük be felvert tojással és
jó forró sütőben, kb. 190-200 C fokon süssük meg.


Dióval, gesztenyével is készíthetjük.