2013. december 31., kedd

Sós süti

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétes liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg zsír
  • 4,5 dl tejföl
  • 1 kk ecet
  • 3 kk só
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi sütőpor
  • esetleg reszelt sajt

a kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 mk fűszerpaprika


  • köménymag
  • szezámmag
  • dió
  • reszelt sajt
  • mák

Elkészítés:

A tésztát előző este szoktuk összeállítani.



Mindent összegyúrunk és egy éjszaka a hűtőben áll.



Másnap lisztezett lapon kinyújtjuk és tetszőleges alakúra vágjuk.


Vagy kerek formával szúrjuk ki, vagy csak derelyevágóval kisebb darabokra vágjuk.

Tepsibe rakjuk.
Tegyük alufóliára, úgy nem kell mosogatni.


A fűszerpaprikával elhabart tojással lekenjük a sütik tetejét.


Különféle rátétekkel szórjuk meg.

Szezámmaggal és mákkal:

Dióval:


Reszelt sajttal, köménnyel:



Közepes sütőben 180 C fokon  készre sütjük.


Családunk kedvenc sós sütije, Erzsi-féle sós néven fut, Erzsi barátnőm receptje után.