2013. december 15., vasárnap

Rigó Jancsi, ahogy Nagyikám szokta

Hozzávalók:

tészta 1.


  • 5 tojás súlyú cukor
  • 4 tojása súlyú liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 2 ek víz
  • 2 ek kakaó
  • 1 cs. sütőpor
  • 4 tojás habja
  • 1-2 marék dió


tészta 2.

  • 1 egész tojás
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg vaj vagy zsír
  • 1/4 liter tej
  • 4 dkg kakaó
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 marék dió



A krémhez:

  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • Portorikoi rum vagy rumaroma


A mázhoz:


  • 10 dkg margarin
  • 3 dkg kakaópor


Elkészítés:

Ez a süti a legfinomabb édesség, amit még a Nagymamámtól tanultam.
Bár a neve megegyezik a közismert Rigó Jancsi cukrászsüteménnyel, maga a süti teljesen más recept.
Tortának is szoktuk készíteni.
A lényeg, hogy a finom édes, rumos krém tetején keserű csokimáz legyen.

Eredeti tészta 1. - ahogy Nagyikám sütötte:

A cukrot a tojás sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, a lisztet és a sütőport, majd a kakaót és végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojáshabot is.
Marék durvára vágott diót is szórunk bele és zsírozott, lisztezett tepsiben készre sütjük.


Tészta 2. - egyszerű kakaós lepény

Mi ezt a tésztát szoktuk gyakrabban elkészíteni.
A tojást a vajjal előbb habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, majd a cukrot és a kakaót.
Újra jó habosra keverjük, végül beleszórjuk a lisztet a sütőporral, és a maradék tejjel hígítjuk.
Durvára vagdalt diót szórunk bele, vagy csak a tészta tetejére szórjuk.
Zsírozott, lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.


Elkészítjük a krémet.
A főzött krémmel kezdjük.
A tejet a tojással elkeverjük hozzáadjuk a lisztet, majd kevergetve kis lángon sűrűre főzzük.
Kihűtjük.


Elkészítjük a kavart krémet: a friss teavajat a cukorral habosra keverjük.


Majd a kétféle krémet összekeverjük és géppel jó habosra keverjük.

Most jön a legjobb rész: igazi illatos, portoricoi rummal, vagy gyerekekre és gépkocsivezetőkre való tekintettel, rumaromával jól beízesítjük.
Ezt csak többszöri kóstolásra tudjuk elég ízesre beállítani !


A krémet kihűtjük, azután a tésztára simítjuk.
Az a jó, ha jó vastag a krém.

Hagyjuk jól kihűlni.

Végül készítsük el a mázt:
A margarint a kakaóval óvatosan, hogy le ne égjen, kevergetve - felforraljuk, majd egy 1-2 percig hűlni hagyjuk.

Még melegen a süteményre kanalazzuk és befedjük a krémet.



Nem baj, ha a szélén lecsorog.


Jó kihűtjük.



Célszerű meleg késsel szeletelni, mert akkor nem törik el a teteje.
Mi ezt sosem tudjuk kivárni és pillanatok alatt elfogy az egész.