2013. december 10., kedd

Spenótos lasagne

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús 
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 1 vastagabb sárgarépa
  • 1 fél zeller
  • 1 nagyobb konzerv paradicsompüré
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • oregano
  • bors
  • 1-2 ek olaj
  • 1 kg fodros nagy kocka tészta
  • 1-2 ek olaj

  • 50 dkg spenót
  • 2-3 dl tej
  • 1 ek olaj 
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • csipet őrölt kömény
  • bors
  • 1 pici ételízesítő



  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • szerecsendió
  • fehérbors


  • 20 dkg reszelt sajt



Elkészítés:

Ez a recept a lasagne-Zsófi módra receptünk spenótos változata.
Mindent ugyanúgy készítünk, csak még egy réteg finom spenót is kerül bele.

Először is egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle fodros, nagy kocka tésztánkat.
Leszűrjük, olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.
Természetesen lehet lasagne tészta lapokból is készíteni, de mi így szeretjük. 

Lereszeljük a sajtot.
Nem kell nagyon apróra, úgyis felolvad majd az ételben.

Elkészítjük a húsos ragut: 
Általában sertés és pulyka vegyes húsból készül, de bármilyen húsból készíthetjük.

Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a darált húst.
Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst, amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a húshoz. 
Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt lassan főzzük.

Elkészítjük a besamelt.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és kevergetve kicsit forraljuk.
Amikor már jó habosan rotyog, akkor hozzáadjuk a tejet.
Tovább kavarjuk addig, amíg be nem sűrűsödik.
Közben megsózzuk, borsozzuk és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Ha elég sűrű levesszük a tűzről.



Elkészítjük a spenótpürét.
Én friss leveleket tisztítottam, lehúztam a szárát, az erét és forrásban lévő vízben egyet forraltam rajta.
Leszűrtem és kihűtöttem.
Természetesen lehet kész fagyasztott spenót püréből is készíteni. 
Késes robotgépben, egy kis tejjel összeturmixoltam.
Egy pici olajon megfuttattam a zúzott fokhagymát, őrölt borsot, és kicsi őrölt köményt és az ételízesítőt szórtam bele. 
Hozzáadtam a spenótot és még egy kevés tejjel krémes állagúra hígítottam. 
Megsóztam és egyet forraltam rajta.
Nem baj, ha kicsit híg, mert majd a tészta úgyis beissza a levet.



Összerakjuk a tésztát:

Egy nagy tepsi alját beterítjük a tészta egy részével.
Rásimítjuk a húsos ragut. Jó bőven adagoljuk, ne sajnáljuk.

Kicsi sajtot hintünk rá.


Újra teszünk rá tésztát, elegyengetjük.
Most rátesszük a besamelt és szórunk rá bőven sajtot.


Újra tészta jön.

Most egyenletesen kenjük rá a spenótot.


Kis tészta réteg jön.

Majd újra hús.

Majd tészta.


Végül is a sorrend mindegy, a köztes tészta rétegek lehetnek vékonyabbak is.
A tetejére tészta kerüljön.

Forró sütőben 200 C fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük.


Ha marad a húsból, tegyük el zárható kis dobozban a mélyhűtőbe.

Legközelebb csak egy kis spagettit kell kifőznünk hozzá, sajtot reszelni rá és máris kész a finom olasz tésztánk.