2013. december 25., szerda

Karácsonyi illatos sült csirke

Hozzávalók:

  • 1-2 kb. 1,2 - 1,5  kg-os csirke
  • provánszi fűszerkeverék
  • sáfrány
  • fokhagymapor
  • kakukkfű
  • fűszerpaprika
  • őrölt fahéj
  • ételízesítő
  • darabka friss gyömbér
  • olívaolaj
  • vörösbor





Elkészítés:

A csirkét megtisztítjuk, lemossuk és leszárítjuk.


Tepsibe tesszük és kívül-belül alaposan belemasszírozzuk az alábbi fűszerkeveréket:


Provánszi fűszerkeveréket, fokhagymaport, fűszerpaprikát, őrölt fahéjat, kakukkfüvet,sáfrányt és ételízesítőt összekeverünk.
A friss gyömbérből a csirke belsejébe is tegyünk.

Olívaolajjal locsoljuk meg, fedjük le és tegyük be éjszakára a hűtőbe.




Másnap megsózzuk a csirkét, átforgatjuk az olajban és hasra fektetjük.
Így a levek az amúgy szárazabb mellehúsába folynak és a hús zamatosabb lesz.

Vörösbort öntünk alá és fóliával lefedve 180-200 C fokon sütjük.

Időnként a szaftjával locsolgatjuk.

A végén a fóliát levéve pirosra sütjük.

A leszűrt vörösboros szaftot mártásos tálkában kínáljuk a sült mellé.



Sült zöldségekkel és gyümölcsökkel: naranccsal, kiwivel és friss ananász szeletekkel körítjük.