2013. december 24., kedd

Burgonyagombócos tarhonyaleves

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. zsír
  • 2 marék tarhonya
  • fűszerpaprika
  • darabka füstölt kolbász
  • 2-3 db virsli
  • 1/2 tk. ételízesítő
  • csipet őrölt kömény
  • 1-2 szál zellerlevél
  • kevés petrezselyemzöld
  • 1-2 db paradicsom
  • 1/2 db  zöldpaprika
  • 4 db burgonya
  • 4 ek liszt
  • 1 tojás
  • szerecsendió reszelve


Elkészítés:





A zsíron megfuttatjuk a hagymát, beledobunk egy kevés apróra vágott füstölt kolbászt.


Fél percig kevergetjük, majd beleszórjuk a tarhonyát és kevergetve aranysárgára pirítjuk.


Beletesszük a fűszerpaprikát és egy kevés vízzel felöntjük.
Hozzáadjuk a zellerlevelet és a petrezselyemzöldet, a köménymagot és egy kevés ételízesítőt szórunk bele.


Közben egy másik kis fazékban, egy kis sós vízben puhára főzzük a megtisztított, kockára vágott burgonyát.
Majd leszűrjük úgy, hogy a főzőleve a levesbe kerüljön.


A levesbe tegyünk egy kevés darabokra vágott paradicsomot, darabka zöldpaprikát és főzzük csendesen.
Kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só.

Elkészítjük a gombócokat.
A burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.


Vizes kézzel diónyi gombócokat gyártunk.
Nem kell túl gömbölygetni, mert eléggé ragad.


Beletesszük a levesbe és kb. 10 perc alatt készre főzzük.


Most belekarikázunk 2-3 db virslit és még egyet forralunk rajta.


Forrón tálaljuk.


Jó sűrű leves.
Kínálhatjuk egy kanálka tejföllel is.

Ugyanígy készítjük lebbencstésztával is, a gombóc helyett burgonyakockákkal sűrítve.