2013. december 20., péntek

Nagyi mágnás diósa

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 16 dkg zsír vagy 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • baracklekvár
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás 
  • 15 dkg őrölt dió
  • 1 cs. vaníliás cukor




Elkészítés: 


A lisztet, a sütőporral, a zsírral vagy vajjal és a cukorral, 1 tojással összegyúrjuk.
Teszünk bele egy csipet sót és a citrom reszelt sárga héját.

Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

Utána vékonyra nyújtjuk  és kizsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk.

Lekvárral megkenjük, majd rásimítjuk az alábbi krémet:


20 dkg cukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával.
Beletesszük a vaníliás cukrot és az őrölt diót.
Végül óvatosan hozzákeverjük a 3 tojás keményre felvert fehérjét.

Nagyi most rács nélkül készítette, de általában a tészta egyharmadát különveszi, majd a végén vékonyra sodorja és rács alakban fekteti a krémre. Ilyenkor egy kis tojással megkeni a tésztát.