2013. március 29., péntek

Csirkemájkrém és túrkálós májas


Hozzávalók:

  • 50-75 dkg máj
  • 1/2 kg libazsír
  • 1 hagyma
  • zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 1 szelet füstölt szalonna


Elkészítés:



A csirkemájat megtisztítjuk, az ereket kivágjuk, az esetleges zöldes elszínezésű részeket, amelyre az epe folyhatott, kivágjuk, mert keserű lenne később az étel.
Jól megmossuk és lecsöpögtetjük.


Egy lábasban felforraljuk a zsírt és beletesszük a szárazra törölt csirkemájat.
beledobjuk a hagymákat és a fokhagymát is.


Pár perc alatt megsütjük a májat.
Nem kell nagyon pirosra sütni, mert akkor nagyon kiszárad.

Ellenőrizzük egyet kettévágva, hogy belül átsült-e, de maradjon puha, krémes.

Szűrőlapáttal kiemeljük a májat és kissé kihűtjük.

Majd késes robotgépbe tesszük és a hagymákat is beletesszük.



Most megsózzuk, borsozzuk, kakukkfüvet és majoránnát is teszünk mellé.

Volt levágva egy szelet füstölt szalonna, azt is mellétettük.

A zsírból is kanalaztunk bele.

Jól megturmixoltuk és dobozokba tettük.


A hűtőben kihűlt, közben a finom zsír feljött a tetejére és szép sárga réteget képezett.


Kenyérre kenve nagyon hamar elfogyott...




A máj egy részéből túrkálós májat is készítettünk, ennek a receptjét a Muska konyhája c. blogban találjátok részletesen.
Röviden: a megsült májat kis dobozokba tettük, jó sok fokhagymát nyomtunk rá, megsóztuk, borsoztuk és a maradék zsír ráöntöttük.


Ha megdermedt, akkor a zsír alól turkálhatjuk ki a zsíros kenyerünkre a finom májat.