2013. március 31., vasárnap

Fabergé tojás

Hozzávalók:

  • üres tojáshéj
  • királyrák/garnéla
  • gépsonka
  • párolt mexikói zöldség
  • zöld/piros színü paprika
  • snidling
  • petrezselyemzöld
  • 2-3 dl zöldséglé
  • 1 erőleveskocka
  • 1 z. zselatin



Elkészítés:

Először előkészítjük a tojást.

Friss tojásokat nagyon jól megmosunk kívülről, szárazra töröljük.
A lapos felüknél egy éles késsel pici lyukat fúrunk és kezünkkel óvatosan kis nyílást bontunk a tojáshéjon.
A tojást kifolyatjuk a héjából, ezt más ételhez használjuk fel.
A héjakat jól kimossuk és lecsöpögtetjük.
Ha a tojástartóba tesszük fejjel lefelé, akkor szépen megszáradnak.


Előkészítjük a hozzávalókat:




A mexikói zöldségkeveréket víz fölött gőzön megpároljuk.
A párolóvizet megtartjuk.
A zöldséget kihűtjük.


A királyrákot vagy garnélát sós vízben  2 perc alatt pirosra főzzük.

A páncélját eltávolítjuk.

Kihűtjük.
Hosszában, lapjában kettévágjuk.
Lehet kész, főtt rákot is venni.

Egy tálban a párolt zöldséghez keverjük a zöld színű és piros színű apró kockákra vágott paprikákat.
Apróra vágott petrezselyem zöldet és egy kevés vágott snidlinget is adunk hozzá.
A gépsonkát hasonló apró kockákra vágjuk és belekeverjük a zöldségekbe.
Az a lényeg, hogy szép színes legyen.

A zöldségpárolásból visszamaradt léből elveszünk 2-3 dl-nyit és 1 db erőleves kockával felforraljuk.
Kóstoljuk meg, hogy kicsit sós, ízletes legyen.
Most belekeverünk egy zacskó zselatint.
Feloldjuk és levesszük a tűzről.
Amíg a lé hűl és sűrűsödik, megtöltjük a tojásokat.

Óvatosan fogjuk, nehogy összeroppanjon a héj.

Alulra kifelé fordítva szépen becsúsztatjuk a rákokat, ez lesz majd felül.

Majd belekanalazzuk a zöldségeket.
A tetejéig töltsük meg.

Állítsuk a megtöltött tojásokat a tojástartóba és kanalazzuk rájuk a már kihűlt és alvadófélben lévő zselés levet. Addig töltsük, amíg ki nem folyik a tojásból.

Ha mindet megtöltöttük, tegyük be a hűtőbe másnapig.
Tálalás előtt óvatosan törjük meg a tojáshéjat és fejtsük le a töltelékről.

Gyönyörű színes Fabergé-ékszerhez hasonló tojásokat kapunk, amelyek a hidegtál díszei lesznek.
Retekből, uborkából egy kis talpat készítünk, amibe egy bemélyedést vágunk.
Erre helyezzük a tojásokat.


Tálaláskor középre halmozhatjuk a maradék zöldséget, a maradék zselét és rákokkal díszíthetjük.