2013. március 25., hétfő

Fruzsi kávétortája

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • pici só
  • késhegynyi sütőpor


A krémhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl kávé 1-1,5 púpos ek. nescaféból



Elkészítés:


Mindent elő kell készíteni és a sütőt bekapcsolni és 180 C fokra felmelegíteni.
Mire a sütő bemelegszik, addigra máris hozzákezdhetünk a tészta összeállításához.




A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket egy keverőtálba tesszük, míg a sárgáját egyenként  a tojáshéjban hagyjuk, így könnyű lesz a habhoz adagolni.

A csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét.
Adagonként hozzáadjuk a cukrot is.


Most egyenként belepottyantjuk a sárgákat a habhoz.
Mindvégig keverjük közben a géppel.
Ha mind a hat tojás sárgáját belekevertük, akkor műanyag lapát segítségével (anyósnyelvvel)  részletekben óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is.



Igyekezzünk minél több levegőt bevinni a habba.




Sütőpapírral kibélelt tortaformába vagy tepsibe simítjuk a krémet, majd a lapáttal hosszában húzunk egy vonalat a krémben, ettől majd nem fog felpúposodni a piskótánk.

Kb. 1/2 óra alatt megsütjük a piskótát.
20 percig ne nyissuk ki a sütőt.

Villával vagy tűvel ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta.

Nyitott sütő ajtónál kicsit pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, középen kettévágjuk a tortát és megkenjük a krémmel.

A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a kávét.
Kóstoljuk meg, és, ha szükséges még ízesítsük cukorral vagy kávéval.



Visszahelyezzük a tetejét, és azt is megkenjük, majd az oldalát is lapát segítségével körbekenjük.