2013. március 31., vasárnap

Tormakrémes sonkával töltött sajttekercs

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj/margarin
  • 3-4 ek. liszt
  • 0,5 liter tej
  • fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • citromlé
  • pici édesítő
  • 1 ü. ecetes torma
  • gépsonka
  • 30 dkg trappista sajt



Elkészítés:


Előbb a besamelt készítjük el.
A vajon habzásig hevítjük a lisztet és felöntjük a tejjel.
Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Habverővel keverjük, hogy ne csomósodjon be.


Amikor már jó sűrű és pöfögni kezd, akkor levesszük a tűzről, citromlével, leheletnyi édesítővel ízesítjük és belekeverjük az ecetes tormát.
Kóstolni kell, hogy eltaláljuk az intenzív ízét.
Hagyjuk kihűlni.


Addig elkészítjük a sajttekercshez a sajtot.
A darab sajtot tiszta  nejlon zacskóba tesszük, befőttes gumival jól bekötjük és forrásban lévő vízbe eresztjük.
Kb. 25-30 perc alatt a sajt megolvad és formázhatóvá válik.

Lapon nyújtófával kinyújtjuk.

Gépsonka szeletekkel befedjük a sajtot.

A szélére egy csíkban, jó vastagon rákenjük a tormakrémet.



Óvatosan feltekerjük, úgy, mint a rétest, vagyis a krém maradjon egyben a tekercs belsejében.

Folpackban, őzgerincformában kihűtjük.


Fagyiskanállal tegyünk még mellé a tormakrémből.
Kis sonkadarabokkal, uborkával, retekkel, újhagymával tálaljuk.