2016. április 30., szombat

Colcannon - ír kelkáposztás burgonyapüré

Hozzávalók:


  • 1 kg burgonya
  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 - 2,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • bors
  • köménymag



Elkészítés:


Nagyon ízletes ez az ír recept.


A krumplipürét kelkáposztával és friss újhagymával bolondítjuk meg.


Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk és a zöldjével együtt karikára vágjuk.


A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk.
Kissé sós vízben, durvára őrölt köménymaggal ízesítve roppanósra főzzük, leszűrjük.


A megtisztított burgonyát puhára főzzük, leszűrjük.


Vajjal összekeverve összetörjük.


A tejet megsózzuk, beletesszük a karikára vágott újhagymát és felforraljuk.


Hozzákeverjük a krumplipüréhez.


A kelkáposztát is belekeverjük a pürébe.


Habosra keverjük.


Finom, házi füstölt szalonnát kisütünk és a krumplihoz keverjük.
Ha kell, picit utána sózunk.


Bármilyen sült hús mellé isteni köret.
Én finom bélszín mellé kínáltam.


Az írek legendás étele, amit lehet sonkával, répával vagy pirított hagymával is készíteni.