2016. április 16., szombat

Vese velővel

Hozzávalók:


  • 1-2 db vese
  • 20 dkg velő
  • 1 db hagyma
  • fokhagyma
  • darált pritamin paprika
  • fűszerpaprika
  • szegfűbors
  • törött bors
  • mustár
  • majoránna 
  • ketchup
  • olaj


Elkészítés:

Ennek az ételnek az előkészítése hosszabb, mint maga a főzés, de nagyon fontos, hogy mindkét alap hozzávalót alaposan megtisztítsuk, különben kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

A vesét kettévágjuk és éles, hegyes késsel gondosan kivágjuk a fehér és sötétebb vörös színű részeket.
Majd a megtisztított vesét hideg vízbe tesszük és többször cseréljük rajta a vizet.

Akkor jó, ha már nem véres a víz, illetve a vese.

Ekkor 2-3 mm-es keskeny csíkokra vágjuk fel.


A velőt is készítsük elő.
Vigyázzunk, csakis nagyon friss velőt használjunk.
Szűrőben öblítsük le.
Esetleges szilánkokat távolítsuk el.
A nagyobb ereket is szedjük le róla.
Csöpögtessük jól le.

Az ujjunkkal óvatosan szép sorban szedjük le róla az élénkpiros vérereket. 


Könnyen megy, ha vizes kézzel csináljuk.


Készítsünk egy jó sűrű, ízletes alapot.
A hagymát megdinszteljük jóféle zsíron, majd egy kis darált pritamint adunk hozzá. 


Fűszerpaprikát adunk hozzá és 1-2 ek. vízzel meglocsoljuk.


Törött borsot, darált szegfűborsot, kevés majoránnát, mustárt adunk hozzá.


Most adjuk hozzá a vesét és néhány percig kevergetve sütjük.

Ha kell, adjunk hozzá egy kis vizet, hogy jó szaftja is legyen.


Ízesítsük egy kevés ketchuppel is.


Végül a velőt is belekeverjük és kb. 4-5 percig tovább sütjük.



Párolt rizzsel kínáltam.