2016. április 16., szombat

Vörösboros, gombás sült kakas

Hozzávalók:


  • 1 db házi kakas
  • törött bors
  • provanszi fűszer
  • majoránna
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • vaj
  • fokhagyma
  • hagyma
  • babérlevél
  • citrom
  • gomba
  • koktél paradicsom





Elkészítés:


Szeretjük a kakast, nagyon ízletes, ruganyos húsa van.

Többféleképpen készítem:
ttp://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/01/vorosboros-kakas-coq-au-vin.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/04/kakasporkolt.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/09/martinis-sult-kakascomb.html

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/becsinalt-kakasleves-majgaluskaval.html


A megtisztított kakast egy tepsibe fektetjük és jól befűszerezzük sóval, borssal, provanszi fűszerrel,
kakukkfűvel, majoránnával,  bazsalikommal.
Ha van kis háj a kakason azt a madár alá tesszük.


A belsejét is jól befűszerezzük.


Jó sok puhára olvasztott vajjal körbekenjük a kakast és jól bele is masszírozzuk.





A kakas belsejébe fokhagymát, hagymát, babérlevelet és egy kétfelé vágott citromot is teszünk.


A kakas köré halmozzuk a félbevágott gombákat, amelyeket picit megsóztunk és majoránnával megszórtunk.

Vörösborral meglocsoljuk a kakast.


Pici koktél paradicsomot és negyedelt hagymát is szórunk a tepsibe.


Alufóliával letakarva a sütőben megsütjük a madarat.


Hidegen is kitűnő.