2016. december 3., szombat

Lila káposztás párna

Hozzávalók:


  • 1 fej lila káposzta
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 fej hagyma
  • pici ecet
  • 1 cs. hajtogatott vajas tészta
  • 1 tojás sárgája 








Elkészítés:




Különleges köretet készítettem az ünnepi asztalra.

Párolt lila káposzta az alapja.

Először egy kanálka olajon karamellizáljuk a cukrot.


Ha szépen megfolyósodott és aranybarna színe lett, akkor beletesszük a felvágott hagymát.

Pár percig kevergetve  pirítjuk a hagymát.


Most beletesszük a szálasra gyalult lila káposztát.
Megsózzuk és tovább pároljuk.
Ha kész pici ecettel tesszük pikánssá az ízét.


Kihűtjük.


Készen vásárolt hajtogatott vajastésztát télalapokra vágunk.
Elhabart tojással ecsettel körbekenjük a széleket.

A tészta egyik oldalára halmozzuk a káposztát, a másik oldalán 3 vágást ejtünk.


Majd összehajtjuk a tésztát és a tojásos széleket ujjunkkal összenyomjuk.


Villával is megcifrázzuk a lezárt széleket.
A tészta tetejét is megkenjük a tojással.


Alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a megtöltött párnácskákat úgy, hogy a vágott felük legyen felül.


Előmelegített sütőbe tesszük 180 C fokon és szép pirosra sütjük.


A kivágott részeken vidáman kikandikál a csodaszép színű töltelék.


Narancsos kacsasült mellé kínáltam ezt a köretet, sütőtökös rétes társaságában.