2014. április 21., hétfő

Ananász: húsvéti sonkás saláta

Hozzávalók:

  • 4 db főtt burgonya
  • 1 db piros kápia paprika
  • 10-15 dkg főtt sonka
  • 4 db főtt tojás
  • 1 csokor újhagyma
  • majonéz
  • 15 dkg dió
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

Ez egy réteges saláta, amely a formájáról kapta a nevét.

Egy ovális tálon tálaljuk.
Először rajzoljuk meg az ananász formáját egy pici olajjal, így majd nem ragad le a salátánk.


A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és lereszeljük.
Rásimítjuk a tálra, követve az előrajzolt formát.
Picit sózzuk meg és egy vékony réteg majonézt kenjünk rá.
A majonéz alatt egy majonéz, mustár, só, bors, citromlé finom keverékét értem.

Most az újhagyma következik.
Tegyünk félre pár szál zöldet, a többit vágjuk karikára a zöld szárával együtt és tegyük a burgonyára.


Ezután a főtt, füstölt sonkát vágjuk apróra és halmozzuk a hagymára.


Most ismét tegyünk egy vékony réteg majonézt a sonkára.

Következik a szép piros paprika réteg.
Az apróra vágott kápia vagy kaliforniai paprikát egy pici olajon megdinszteljük.
Sózzuk, borsozzuk és amint kihűlt, a salátára kanalazzuk.



Végül következik a tojásréteg.
A főtt tojást lereszeljük, sózzuk, borsozzuk és egy kevés majonézzel elkeverjük, majd a saláta tetejére tesszük úgy, hogy púpos legyen, mintha egy félbevágott ananász lenne.


Legvégül a korábban teflon serpenyőben aranyszínűre pirított és nagyobb darabokra vágott diót szórunk rá és kezünkkel bele is nyomkodjuk.



A félretett zöldhagymaszárból levélkéket formázunk az ananászunkhoz.


Behűtve tálaljuk.

Sonka helyett bármilyen sült hússal, csirkével, pulykával, kolbásszal vagy felvágottal is készíthetjük ezt a salátát.
A zöldségeket és idény szerint variálhatjuk.