2014. április 21., hétfő

Répatorta

Hozzávalók:

  • 60 dkg sárgarépa
  • 15 dkg dió
  • 15 dkg étcsoki
  • 2 marék kandírozott narancs
  • 2 marék mazsola
  • 1 marék vegyes íz
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 6 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 csipet só
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 2 ek. méz
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt gyömbér
  • 1 narancs reszelt sárga héja
  • 1 citrom reszelt héja


a mázhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • pici folyékony édesítőszer
  • 1-1,5 citrom 


  • rumpraliné


Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát lereszeljük.


A diót szárazon megpirítjuk és durvára vágjuk.
A csokit apróra törjük.
A vegyes gyümölcsízt apróra vágjuk.
A diót, csokit, cukrozott narancsot és a gyümölcsízt egy kevés liszttel összekeverjük, így majd nem fog lesüllyedni a tésztában.


A margarint a vaníliás cukorral és a nyírfacukorral habosra keverjük.


Beletesszük a sót és a cukrozott narancsot is.
Egyenként hozzákeverjük a tojásokat.


Majd beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és a mézet is.


Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a zsemlemorzsát is.
Végül beleforgatjuk a lisztes csokis, diós, ízes keveréket.


Legvégül a répát keverjük bele.


Kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt nagyalakú tepsibe simítjuk a masszát és előmelegített sütőben, 180 C fokon, tűpróbáig készre sütjük, kb. 45 -50 perc alatt.



Ha kihűlt a tészta, tálcára rakjuk és rásimítjuk a mázt, amelyhez a mascarponét egy pici édesítőszerrel, egy citrom kifacsart levével összekevertük.


A máz legyen jó pikáns, a citrom levén kívül kaparjuk bele a citrom húsát is.

Tegyük hűtőbe a sütit.

Húsvét révén egy kis rumpralinéval díszítettük a tortánkat.


Kockákra vágva tálaltuk.


Nagyon finom, illatos sütemény.