2014. április 28., hétfő

Fahéjas csirke sárgabarack öntettel és jázmin rizzsel

Hozzávalók:

  • 1-,5 kg csirkecomb
  • kakukkfű
  • őrölt fahéj
  • sáfrány
  • 30 dkg aszalt sárgabarack
  • 1/2 ü. sárgabarack lekvár
  • 10 db szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 25-30 dkg jázmin rizs
  • olaj


Elkészítés:




A szépen megtisztított megmosott, megszárított csirkecombokat kettévágjuk az izületnél és jól besózzuk, a bőrük alá is dörzsölünk a sóból.

Egy nagyobb lábasban 2 ek. olajon szép pirosra körbesütjük a csirkecombokat.


Most megszórjuk kakukkfűvel, sáfránnyal és bőven őrölt fahéjjal.


1 pohárka vizet öntünk alá és közepes lángnál, fedő alatt puhára sütjük a húst.

Elkészítjük az öntetet.
Az aszalt sárgabarackot kb. 1 órára langyos vízbe áztatjuk, hogy jól megdagadjon, majd leszűrjük.



Egy lábaskába tesszük.

Jóféle házi baracklekvárból teszünk pár kanállal egy bögrébe, kevés vízzel felhígítjuk, simára keverjük és az aszalt sárgabarackra öntjük, hogy jól ellepje.


Szegfűszeget, egy csipet sót és még egy kis őrölt fahéjat teszünk a barackhoz és felfőzzük.


Egy ek. étkezési keményítőt teszünk a bögrénkbe, ehhez adunk kb. 1 dl vizet, simára keverjük a keményítőt.


A barackhoz öntjük.
Ha szükséges, még adjunk hozzá a lekvárból is, legyen jó, intenzív barack ízű.


Összeforraljuk és elzárjuk a tüzet.



Közben elkészítettük a rizst.

Egy jénai tálban egy ek. olajat teszünk, ráöntjük a többször, váltott vízben megmosott thai jázmin rizst.
Megsózzuk és felöntjük dupla mennyiségű vízzel.
Lefedve, mikróban 15-20 perc alatt  készre főzzük.


Tálaláskor a fahéjas csirke mellé tesszük a rizst és melléadjuk az illatos barack öntetet.


Szórjuk meg még egy kis fahéjjal és egy kevés snidlinggel is feldobhatjuk az ízeket.