2024. január 17., szerda

Gombás, aszalt szilvás töltött fürj

Hozzávalók:


  • fürj

  • fokhagyma
  • gyömbér
  • kakukkfű
  • majoránna
  • gomba
  • aszalt szilva
  • 2 kanál szilvalekvár
  • bacon szalonna
  • fürjtojás
  • olaj


Elkészítés:


Ünnepi töltött fürj készült. 



A megtisztított madarakat besózzuk.


Kakukkfűvel bedörzsöljük.




Aszalt szilvát, fokhagymát és gyömbért dugunk a hasüregbe. 







Egy kanál olajon  kevés gombát pirítunk.


Megsózzuk és majoránnával ízesítjük.


A gombát is a hasüregbe töltjük.
Bacon szalonnával beburkoljuk a fürjeket.


A maradék fokhagymát, gyömbért és szilvát a hús köré tesszük.
Pohárka vízbe belekeverünk 1-2 kanál szilvalekvárt, a tepsibe öntjük és sütőben puhára sütjük az ételt.


A sütés elején fedjük le a húst.


Tálaláskor szórjunk rá még friss aszalt szilvát és előzetesen külön megfőzött fürjtojásokat.


Emlékezetes ünnepi meglepetés nálunk a fürj.
Egy korábbi szülinapon jóféle milanói spagetti halomba rejtettem egészben sült fürjecskéket és az egészet beburkoltam hajtogatott vajastésztába.
Jól kidíszítettem a tetejét.
Kisütve olyan volt mint egy csinos süti, felvágva aztán előtűnt a meglepetés...
Sajnos nem készült erről fotó.
 


Ez a gombás, illatos fürjecske is nagy sikert aratott.