2024. január 28., vasárnap

La Baule-i sült hal

 Hozzávalók:

  • ördöghal és 
    tőkehal filé
  • vaj
  • liszt
  • fokhagyma
  • tejföl (crème fraîche)




Elkészítés:


Nagyon kedveljük a friss tengeri halakat.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/11/ordoghal-spenottal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/alaszkai-tokehal-molnarne-modra.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/mandulas-hal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/11/tejszines-sult-hal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/06/sult-hal-szalonnas-kelkaposztaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/09/rokagombas-sult-branzino.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/thai-zoldseges-hal-es-tenger-gyumolcsei.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/bouillabaisse-avagy-franciak-hallevese.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/narancsos-heringsalata.html


A La Baule-i halpiacon reggelente hatalmas választék van az éjjel kifogott zsákmányból.

Cabillaud és baudroie /lotte vagyis tőkehal és ördöghal, ezekre a halakra esett most a választásunk.

Filét vettünk és a lehető legegyszerűbb recept szerint sütöttük meg.


A halakat besózzuk.



Mindkét oldalon.


Lisztben megforgatjuk, majd a fölösleges lisztet lerázzuk és szigorúan csak friss vajban megsütjük a filéket.

Először mindig az eltávolított bőr alatti, kissé kötöttebb állagú oldala legyen felül.


Majd óvatosan fordítsuk meg a szeleteket.




Kenjünk rá zúzott fokhagymát.



Kanalazzunk rá jó sűrű crème fraîche-t, ami a franciák tejfölhöz hasonlítható kissé savanyúbb ízű tejszín készítménye.
Ennek hiányában tökéletesen megfelel a jó sűrű hazai tejföl is.

 

Legyen bőségesen szósz alatta, amit a pár perces sütés során párszor kanalazzunk a halra.




A képen a hal mellett vajban sült rája és tejszínes zöldség található.