2024. január 10., szerda

Habos puncskrémtorta

Hozzávalók:


  • piskótához

    • 6 tojás
    • 10 dkg cukor
    • 12 dkg liszt
    • késhegynyi sütőpor
    • csipet só


    • krémhez
    • 2 db. puncs pudingpor 
    • 6 dl tej
    • kb. 10 ek. cukor
    • 3 dl tejszín
    • 1/2 cs. zselatin
    • mazsola 
    • rumaroma/rum
    • baracklekvár


    • habhoz
    • kb. 4 tojás fehérje
    • cukor
    • rumos mazsola
    • kevés tej


    Elkészítés:

    Nagy kedvencünk a puncstorta.

    https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/piskota.html

    https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/08/dios-puncstorta-tej-es-tojasmentesen.html

    https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/gesztenyes-puncsos-sutemeny.html

    https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/02/nagyi-puncstortaja.html


    Ezúttal egy különleges habos változat készült.

    Előírás szerint elkészítjük a puncs pudingot.



    Cukorral együtt sűrűre főzzük.


    Kihűtjük.


    Időközben beáztatjuk a mazsolát.
    Érdemes egy csésze vízbe tenni, rumaromát vagy rumot adni hozzá és 1-1,5 percre megmikrózni.


    Külön tálban felverjük a tejszínhabot.


    A kihűlt cukros pudingot géppel simára keverjük.


    Egy fél zacskó zselatin port is feloldunk egy kis tejben és a krémhez keverjük.


    Végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínt a krémbe.


    Kétfelé vágjuk a piskótát.




    Az alsó lapot megkenjük barack lekvárral.


    Rászórjuk a leszűrt rumos mazsola nagy részét.
    Egy kevés mazsolát félreteszünk a díszítéshez.


    Gazdagon megkenjük a krémmel.


    Rátesszük a másik lapot és ezt is bevonjuk a puncskrémmel.
    A torta oldalát is körbekenjük.

    A tortát tálalásig a hűtőbe tesszük.


    Különleges módon díszítjük a tortát.


    Tojásfehérjét kemény habbá verjük.
    Ízesítjük cukorral és rummal vagy rumaromával.


    Egy tejbe mártott kanállal a habból kupacokat teszünk egy kanálka tejjel meglocsolt lapos tányérra.
    Legyenek egymástól távol, mert megnőnek.




    Kb. 4 kis halom az ideális mennyiség egy tányéron.

    A tányért a habbal a mikróba tesszük és kb. 35 - 40 másodpercig mikrózzuk.
    Ezalatt a hab tökéletesen megszilárdul.

    Adagonként gyorsan elkészül az összes hab.
    Ügyeljünk arra, hogy a kanalat mindig mártsuk be a tejbe, illetve a tányéron is legye egy kanálka tej a hab alatt.

    Így szoktam a madártejre is a habot elkészíteni.
    A klasszikus főzésnél nem mindig sikerül a kellően tartós keménységet eltalálni és utána hamar össze is eshet a hab.

    A mikrós változat azonban mindig bombabiztos.
     


    A habot a tortára halmozzuk.
    Szórjuk rá a maradék mazsolát.








    Természetesen más módon is díszíthetjük a tortát, de az a habos változat nagy sikert aratott.