2024. január 3., szerda

Dzsingisz kán saláta

Hozzávalók:


  • burgonya

  • sárgarépa
  • tojás
  • hagyma
  • lila hagyma
  • dió
  • gomba
  • majonéz
  • mustár
  • cukor
  • citromlé
  • olaj
  • cékla
  • kápia paprika
  • aszalt szilva
  • reszelt sajt
  • bors
  • majoránna


Elkészítés:


Ez a saláta is a réteges saláta recepteket gazdagítja.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/granatalmas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/12/dios-ceklasalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/mimoza-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/ananasz-husveti-sonkas-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/margareta-ananaszos-gombasalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/kiwis-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/ceklas-mimoza-salata-olajbogyoval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/01/dios-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/unnepi-reteges-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/mimoza-salata-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html


Ezek a nagyon látványos saláták roppant egyszerűen készülnek, a hozzávalókat ízlésünk szerint válogathatjuk össze.

Minden hozzávalót előkészítünk, megfőzünk és lehűtve félretesszük.

A majonézt összekeverjük  mustárral, sóval, cukorral és citromlével.

Külön-külön megfőzzük a sárgarépát, a céklát és héjastól 3-4 db burgonyát.



 


Egy pici olajon megpirítjuk az apróra vágott gombát.

Ha elfőtte a levét, akkor megsózzuk és egy kevés majoránnával megízesítjük.


Egy fej lila hagymát felaprítunk és ecetes, cukros, sós vízben pácoljuk.


Egy fej vöröshagymát kiskanálnyi olajon megpirítunk, megsózzuk.


Elkezdjük a saláta összeállítását.
Egy mély tálat folpackkal kibélelünk.

Két kanál ízesített majonézt teszünk legalulra.
Ez lesz majd a saláta tetején, hiszen tálaláskor majd megfordítjuk a tálat. 
Egy adag főtt céklát reszelünk rá.


Újabb kanálka majonézt teszünk rá és elsimítjuk a céklán.


Sajtot reszelünk rá.


Darabos diót szórunk rá.


Erre kerül a bepácolt és leszűrt lila hagyma.


Ráreszeljük a főtt sárgarépát.


Majonézzel átkenjük, majd aszalt szilva darabokkal kirakjuk.


Egy kis adag főtt burgonyát is reszelünk rá.


Erre kerül a sült hagyma és a gomba.


Pici majonéz, majd ismét reszelt cékla következik.


Pár karika szép piros kápia paprikát is tettem bele.
A maradék burgonyát ráreszeljük.
Ez lesz az étel alja.
A tálat hűtőbe tesszük.


Tálaláskor megfordítjuk a tálat, eltávolítjuk a folpackot.



Nagyon finom, szaftos étel, a büféasztal egyik legkedveltebb fogása volt.